5 destinații excelente pentru o vacanță în Polonia

Orașe istorice, păduri dese și munți spectaculoși, natură minunată și ofertă de programe diversificată – asta este Polonia!

gdansk
Foto: Getty Images

.

Palatul Regal, Cracovia

Foto: 123rf

Palatul Wawel-palota (în poloneză: Zamek Królewski), adică palatul regal a fost reședința domnitorilor polonezi medievali, astăzi fiind renumit pentru galeria de artă și muzeul său. Clădirea a fost construită în secolul al XIV-lea, inițial în stil roman. Poartă însă și urme gotice, fiind modificat din nou și în epoca Renașterii – acesta fiind unul dintre motivele pentru care este special, deoarece putem descoperi aici mai multe stiluri. În Turnul Sigismund (Zygmunt) se găsește trezoreria, aici sunt păzite însemnele de încoronare ale regilor polonezi, bijuterii și săbii decorate din secolele XIV–XVIII. În sala Jadwiga-Jagello a muzeului se poate vedea și relicva națională a polonezilor, Szczerbiac (sabia ciobită), care din secolul al XIV-lea este sabia de încoronare a regilor polonezi.

Vârful Rysy, Tatra

Foto: Getty Images

Rysy este unul din vârfurile Tatrei Înalte, format din 3 piscuri, dintre care 2 aparțin Slovaciei, iar unul înalt de 2.499 metri Poloniei. Există o mulțime de trasee pentru a ajunge pe munte, cel mai popular fiind traseul de drumeții din Polonia. Vara sute de oameni vin zilnic pe acest drum pentru a vedea minunatul peisaj și cele două iezere de un albastru profund. Zona atrage turiștii cu temperaturi montane plăcute vara, frunziș colorat toamna și peisaje înzăpezite iarna.

Cetatea Ogrodzieniec, Podzamcze

Foto: 123rf

Pe un deal înalt de 515 metri din apropierea Cracoviei este situată această cetate medievală, reconstruită de mai multe ori de la ridicarea ei în secolul al XIV-lea. Polonezii numesc dealul și Muntele Castelului (Góra Zamkowa), iar în 2019 aici a fost filmat serialul „The Witcher”, cu Henry Cavill în rolul principal. Prima fortificație din acest loc a fost construită din lemn și pământ în secolul al XII-lea, drept urmare nu a fost durabilă, fiind distrusă în 1241 cu ocazia invaziei tătare. În secolul al XIV-lea a fost construit un castel gotic în zona înconjurată de stânci, fortificat cu ziduri puternice, astfel palatul există și astăzi.

Parcul Național Tatrzański

Foto: 123rf

Parcul Național Tatrzański este una dintre rezervațiile biosferei UNESCO, ceea ce înseamnă că acolo există floră și faună unice în lume. Fie că ne pregătim pentru drumeții, fie că am vrea să mergem cu bicicleta, alegem bine, pentru că în parcul bogat în pârâuri și lacuri se găsesc 600 de trasee pentru turiști și 16 piste de biciclete marcate și întreținute. Majoritatea lacurilor montane sunt foste lacuri glaciare, iar în zonele mai joase ne putem scălda sau plimba cu barca în lacuri morenice. Cel mai mare și poate și cel mai frumos este Morskie Oko (denumit și Lacul cu pește), care se găsește la câțiva kilometri de Łysa Polana.

Centrul istoric și portul din Gdansk

Foto: Getty Images

Datorită dotărilor sale naturale și trecutului istoric, Gdansk promite o ofertă de programe unică în Europa. Al șaselea cel mai mare oraș din Polonia are o populație de aproape jumătate de milion, centrul său istoric arătând de parcă ar fi combinate Praga și Amsterdam – canalele, clădirile istorice sunt captivante, dar și portul orașului este o atracție interesantă. Mai mult, și Marea Baltică oferă o mulțime de oportunități sportive și de agrement. Orașul datează din secolul al VII-lea, când era doar un sat de pescari în care se făcea comerț cu pește și produse artizanale, dar în aproape 300 de ani a evoluat atât de mult, încât în secolul al X-lea a ajuns cetatea fortificată a Ducatului Pomeraniei.

AMI MÉG ÉRDEKELHET