5 hely Izlandon, ahol kisebb a tömeg, de mégis teljes az élmény

A csodálatos északi sziget nevének hallatán persze azonnal az északi fény képe lebeg lelki szemeink előtt, de egyéb izgalmas nappali és éjszakai programok is várnak ránk.

Fotó: Shutterstock

Ha egy hely olyan különleges és megkapó szépségű, mint Izland, akkor óhatatlanul egyre többen akarják látni, így viszont a képeken elhagyatottnak tűnő tájak megtelnek turistákkal, az élmény pedig nem lesz pont olyan, mint amire számítottunk. Íme néhány programtipp, ha szeretnénk letérni a fősodorról.

Relaxáljunk a kisebb geotermikus fürdőkben

Fotó: Shutterstock

Mindannyian ismerjük a káprázatos Kék Lagúnát ábrázoló fotókat, amelyeken a turisták látszólag meghitt körülmények között fürdőznek. Az igazság az, hogy mára meglehetősen túlzsúfolt lett a hely, pedig egyáltalán nem ez az egyetlen geotermikus fürdő az országban. Lényegesen kisebb, de szintén nagyszerű fürdőélményt kínál például a Laugarvatn Fontana, ahol természetes gőzfürdőkben pihenhetünk, de gyermekmedence és még egy speciális, a geotermikus hő segítségével készült kenyeret is kóstolhatunk.

Ebéd a paradicsomok között

Fotó: Facebook

Reykjavikban számtalan nagyszerű étterem közül válogathatunk, de ha messzebbre is kalandoznánk, térjünk be az autóval másfél órára található Friðheimarba, ami lényegében egy paradicsomoknak épült üvegház. A hangulatos étterem teljes menüjének középpontjában is a paradicsom áll, így bármikor felmelegedhetünk itt egy jó paradicsomlevessel, de még az elsőre talán bizarrul hangzó paradicsomos fagylaltot is megkóstolhatjuk.

Fedezzünk fel egy vulkánt belülről

Fotó: Shutterstock

Izlandon jó néhány olyan, egyedülálló élményben lehet részünk, amelyre sehol, vagy legalábbis szinte sehol máshol nem lenne lehetőségünk, az egyik ilyen egy vulkán felfedezése belülről. A fővárosból induló, Inside The Volcano nevű túra során elvisznek minket Bláfjöllbe, ami a környék egyik legjobb síközpontja, innen pedig gyalogtúra során juthatunk el a Thríhnúkagígur nevű szunnyadó vulkánhoz. A vulkán belsejébe egy liftszerű kosárral viszik le mindazokat, akik valóban felejthetetlen élménnyel szeretnének hazatérni.

Induljunk esti lovaglásra

Fotó: Shutterstock

Izlandon télen elég rövidek a nappalok, ezért is érdemes a március és október közötti időszakot választanunk az utazásra, ha azonban van szerencsénk a nyár derekán menni, akkor élvezhetjük az éjszakai napfényes órákat, ami igazi ajándék. Remek lehetőség, hogy akár éjszakai túrákra is jelentkezzünk, például egy éjszakai lovaglásra. A híres izlandi pónik valamelyikét saját természetes környezetében megülni, ráadásul egy éjszakai túrán: kihagyhatatlan.

Séta a boltívhez

Fotó: Shutterstock

Vík falujától nem messze – ami Izland legdélebben fekvő települése és szintén megér egy sétát – található Dyrhólaey, egy kis félsziget. Amellett, hogy páratlan kilátásban lehet itt részünk, a természeti erők által formált látványos boltívet is megcsodálhatjuk, ha pedig igazán szerencsések vagyunk, még lundákat is láthatunk. Mindenképp járjunk utána a fészkelési időszaknak indulás előtt, mert előfordul, hogy olyankor lezárják a területet.

AMI MÉG ÉRDEKELHET