5 kétkerekű BMW-koncepció – friss ötletek a városi mobilitásban

A BMW Csoport 5 különböző tanulmány-járművel prezentálta a jövővel kapcsolatos vízióit.

Fotó: BMW Press


Az utóbbi években jelentősen megnőtt a belvárosi forgalom a metropoliszokban, miközben az ott élők és a turisták mobilitási igényei is változtak. Íme a BMW javaslatai a probléma megoldására!

DYNAMIC CARGO

Fotó: BMW Press

A legtöbb teherhordó kerékpár szélesebb és hosszabb a normál kerékpároknál, az ebből adódó plusz súly és az esetleges hasznos teher miatt, korlátozott a jármű mozgékonysága és kezelhetősége. A Dynamic Cargo egész évben használható kompakt, háromkerekű teherhordó kerékpár kiemelkedő mozgékonysággal és rugalmas variációs lehetőségekkel.

Fotó: BMW Press

A háromkerekű Dynamic Cargo legfőbb komponense a fémváz, amelynek elülső része forgó tengellyel kapcsolódik a hátsó szakaszhoz, így képes megdőlni kanyarodás során. A hátsó rész végig stabilan áll a kanyarokban, anélkül, hogy bedőlne az út irányába. Az elektromos lánchajtás azonnal beindul, amint a kerékpáros pedálozni kezd, s meghajtja a hátsó két kereket. A változatosan rögzíthető rakodófelület csomagok vagy gyermekek szállításához, de szabadidős tevékenységekhez is alkalmas. A BMW nem tervezi a Dynamic Cargo gyártását saját üzemeiben, de jelenleg is folynak a tárgyalások a lehetséges licenckedvezményezettekkel.

​CLEVER COMMUTE

Fotó: BMW Press

Elsősorban a közösségi használatú hálózatoknak köszönhetően, az elektromos rollerek ma már megkerülhetetlen részei a városi közlekedésnek. Használatukkal a városban közlekedők villámgyorsan képesek megtenni a célpontjukhoz vezető utolsó kilométereket, miközben rugalmas használhatóságot és zéró helyi károsanyag-kibocsátást garantálnak. A magántulajdonú elektromos rollerek száma eleddig relatíve alacsony. A biztonságosan vezethető, robosztus modelleket méretük miatt nehéz a tömegközlekedési eszközökön vagy autóval szállítani, míg a kisebb, hordozható modellek stabilitása hagy kívánni valót maga után.

Fotó: BMW Press

A Clever Commute révén a BMW olyan elektromos rollert mutatott be, amely a tömegközlekedési eszközökön való utazás és az autóban történő szállítás miatt összecsukható, ugyanakkor megbízható menetstabilitást ígér. „Tömegközlekedési üzemódban fennakadás nélkül szállítható a mozgólépcsőkön. A Dynamic Cargo tanulmányhoz hasonlóan a Clever Commute is több mint 20 kilométeres hatótávot ígér. A járművek akkumulátorai kiemelhetők, így könnyedén feltölthetők lakásokban is.

I VISION AMBY és MOTORRAD VISION AMBY

Fotó: BMW Press

Az „AMBY” az adaptív mobilitás neologizmusa, a két tanulmány pedig más-más módon értelmezi a nagyvárosi mobilitást. Mindkét jármű elektromos hajtásláncot kapott, amely a különböző úttípusokhoz alkalmazkodva háromféle sebességfokozatot kínál. A hajtáslánc kerékpárutakon maximum 25 km/órás, belvárosi útszakaszokon legfeljebb 45 km/órás, többsávos utakon és városhatáron kívül húzódó utakon pedig akár 60 km/órás utazósebesség elérését is lehetővé teszi. A nagyobb sebességekhez ugyanakkor forgalmi rendszám és megfelelő jogosítvány is szükséges.

Fotó: BMW Press

Amíg az i Vision AMBY koncepció használóinak folyamatosan tekerniük kell ahhoz, hogy kiélvezhessék az elektromos hajtáslánc rásegítését, addig a BMW Motorrad Vision AMBY tanulmány gázmarkolat / gázkar segítségével felgyorsítható, és mint ilyen, pedálok helyett motorkerékpár-stílusú lábtartókkal szerelték fel. Mindössze 65 kg-os össztömegével a BMW Motorrad Vision AMBY jelentősen könnyebb, mint más motorkerékpárok, így kiváló manőverezhetőséget és agilitást biztosít.

Fotó: BMW Press

Az i Vision AMBY koncepciót is fejlett technológiákkal szerelték fel. Ilyen a kerékpárokra optimalizált ABS-rendszer, az automatikus távolsági fényszóró- és féklámpa-asszisztens, valamint a nappali menetfény. Az akár 140 méteres hatótávolságig működő biztonsági radar eközben fény- és hangjelzésekkel egyaránt képes figyelmeztetni a felhasználót (az okostelefon-alkalmazáson keresztül), ha hátulról közeledő járművet érzékel.

CONCEPT CE 02

Fotó: BMW Press

Az elektromos járműkoncepció, amely nem klasszikus motorkerékpár és nem is robogó, egy izgalmas és erős érzelmeket keltő mobilitási lehetőség. Kompakt méreteivel és fiatalos arányaival egyértelműen egy új célcsoportot szólít meg: 16 éves kortól bárkit, aki korábban még nem ült motoron, de nyitott az új élményekre, az intelligens technológiára és mindenekelőtt a mobilitás és a szórakozás összekapcsolására.

Fotó: BMW Press

A BMW Motorrad Concept CE 02 könnyű, mintegy 120 kg tömegű e-járműként ideális városi használatra – egyszerű, mégis stílusos ingázást kínál. A 11 kW-os teljesítmény és az álló helyzetből rendelkezésre álló teljes nyomaték dinamikus gyorsítást tesz lehetővé a közlekedési lámpáknál. A 90 km/h végsebesség és a 90 km-es hatótávolság lehetővé teszi, hogy még a sűrű városi forgalomban is könnyen haladjon.

AMI MÉG ÉRDEKELHET