5 izgalmas és megfizethető city break Európában

Litvániától Lenngyelországon és Csehországon át Ausztriáig és Bulgáriág terjed a skála!

Fotó: Unsplash
Mutatunk néhány érdekes desztinációt, amelyek nem túl drágák, ráadásul (még) nem igazán felkapottak – így nem kell tömegeken átvágni, hogy felfedezzük őket.

Graz, Ausztria

Fotó: graztourismus.at

Stájerország tartományi fővárosa, az UNESCO Világörökség része, 2003-ban Európa Kulturális Fővárosa, 2008-ban pedig a Kulináris Élmények Városa címmel büszkélkedhetett. A reneszánsztól a barokkon át a szecesszióig terjedő építészeti örökség jelentős része az óvárosban, különösen a várhegy környékén lelhető fel. Miután feltöltöttük magunkat a történelmi múlt fenséges látványával egy kis futurisztikus művészetért látogassunk el a Kunsthaus Grazba. A galéria a nemes egyszerűséggel csak „barátságos idegenként” emlegetett épületben kapott helyet, melynek extravagánsan hullámzó, pikkelyes formája a Mura-parti látkép elengedhetetlen részévé vált.

Kaunas, Litvánia

Fotó: Unsplash

Idén Kaunas nyerte el az egyik Európa Kulturális Fővárosa címet – nem véletlenül! Összesen 1000 rendezvénnyel – 40 fesztivál, 60 kiállítás, több mint 250 előadóművészeti esemény, 250 koncert – készülnek a nagy ünnepre a litvánok. Igaz, egyébként is számtalan lenyűgöző kiállítóhely várja itt egész évben a turistákat, mint például az óriási művészeti gyűjteménnyel rendelkező Mykolas Žilinskas Art Gallery. Ha pedig valami bizarrabb látnivalóra vágyunk, menjünk el az Ördögök Múzeumába: minden olyan tárgyi emlék, illetve szöveg, ami a pokollal és az ördögökkel kapcsolatos, itt biztosan fellelhető.

Český Krumlov, Csehország

Fotó: Unsplash

Český Krumlov bájos, labirintusszerű barokk utcáin végigsétálva a központban található hatalmas kastélyegyütteshez jutunk. A városka nyáron is gyönyörű, de igazán festői látványt akkor nyújt, ha télen beborítja a hó. Ilyenkor egy kiadós séta után betérhetünk melegedni a számos hangulatos kávézó egyikébe, vagy megkóstolhatunk néhányat a hagyományos cseh ételkínálatból egy élőzenés vendéglőben.

Krakkó, Lengyelország

Fotó: Pixabay

Állandó fesztiválhangulat és a kézzel tapintható történelem szerves találkozása ez a város. Napközben érdemes végiglátogatni a történelmi helyszíneket, például az óvárosban található egykori királyi főváros fennmaradt épületeit, (a Wawel-kastélyt vagy a Barbakánt) azután a számos park valamelyikében sétálni vagy megpihenni egyet, mielőtt belecsobbannánk az éjszakába. Mindenképp javallott úgy érkezni Krakkóba, hogy az éppen egybeessen a számos fesztivál egyikével, mert akkor ismerhetjük meg a város igazi arcát. Például érdemes a legendás Summer Jazz Festivalra időzíteni, vagy a szintén emblematikus Krakkói Filmfesztiválba belekóstolni, de a kulináris élmények szerelmesei érkezhetnek akár a Nemzetközi Levesfesztiválra is.

Szófia, Bulgária

Fotó: Pixabay

Mivel a bolgár főváros a különböző korok és kultúrák templomainak városa, elképesztő gazdagságban találunk itt szakrális épületeket. Akad itt minden vallásnak imahelye: római katolikusoknak(Szent György templom), muzulmánoknak (Banja Basi mecset), zsidóknak (Szófia központi zsinagógája) és természetesen az ortodoxoknak (Alekszandr Nyevszkij székesegyház). Ezek garantáltan sikert aratnak majd az Instagramon, akárcsak a szovjet időszakot idéző szobrok és a hatalmas galériák. Mivel a turisták általában a sípályákra és a tengerparti üdülőhelyekre kíváncsiak Bulgáriából, kicsi az esélye, hogy itt tartózkodásunk alatt túl nagy tömeggel kellene számolnunk.

AMI MÉG ÉRDEKELHET