5 orașe subacvatice uimitoare

Apa a îngropat și, totodată, a conservat următoarele localități. Să vedem de ce merită vizitate!

Foto: Shutterstock

Există orașe și sate antice care au fost complet distruse de un potop sau mai târziu de activitatea umană, dar și câteva care au rămas aproape intacte, numai că... pe fundul mării.

Shi Cheng, China

youtu.be

Lion City - China's Atlantis

A fost o așezare chineză antică în provincia Zhejiang, fondată de către Dinastia Han în urmă cu peste 2000 de ani. Se găsește la poalele Muntelui Cinci Lei și, în 1957, când guvernul a hotărât construcția unei hidrocentrale în zonă, a ajuns sub apă drept victimă a construcțiilor. În prezent se află cu 40 de metri sub suprafața Lacului Qiandao, dar dacă ar dispărea apa care acoperă localitatea, Shi Cheng ar putea fi o atracție turistică la fel de populară ca Machu Picchu.

Kaliazin, Rusia

Foto: Shutterstock

Nu avem nevoie de abilități de scufundare pentru a descoperi ruinele din Kaliazin: clopotnița catedralei construite lângă fluviul Volga se ridică și astăzi mult deasupra apei, amintind de centrul comercial bogat, în permanentă dezvoltare, al cărui declin a început după 1917. Apoi, în 1940, o mare parte din oraș a fost inundată din cauza construcției rezervorului și hidrocentralei Uglici.

Port Royal, Jamaica

youtu.be

Underwater Pirate Tavern | National Geographic

În secolul al XVII-lea, Port Royal a fost sediul britanic din Jamaica. Port Royal a fost fondat în 1509 și până în 1655 a fost doar un mic port comercial spaniol. Porțiunea de coastă a fost inundată în 1692 de un tsunami, îngropând într-un mormânt de valuri o comoară arheologică neprețuită, care povestește despre perioada inițială a colonizării britanice – și în plus a rămas într-o stare bună.

Pavlopetri, Grecia

Foto: Shutterstock

Orașul de sub apă pe malul sudic al Laconiei, Pavlopetri, are o vechime de aproximativ 5000 de ani, fiind astfel cel mai vechi oraș subacvatic din Marea Mediterană. Situl arheologic deosebit de valoros a fost descoperit în 1967 și este un monument unic pe fundul mării, deoarece găsim aici un oraș complet aproape intact, cu străzi, clădiri, grădini, morminte și structuri religioase.

Sant Romà de Sau, Spania

Foto: Getty Images

Satul din regiunea catalană Osona a fost, de asemenea, complet inundat. Așezarea avea inițial mai multe case, un pod și o biserică romană. Când rezervorul orașului nu funcționează la capacitate maximă și apa sa este drenată, biserica și împrejurimile sale ies la suprafață.

AMI MÉG ÉRDEKELHET