5 orașe uluitoare și puțin cunoscute din Franța

Franța ne oferă bijuterii turistice și dincolo de orașele sale de renume mondial.

Foto: Getty Images

Vă prezentăm cinci mici orașe cu delicii culturale și culinare, începând de la Bretania prin Champagne până la Provence și Riviera.

L’Isle sur la Sorgue

Foto: Getty Images

La aproximativ 30 km est de Avignon, orășelul dispune de propriul său farmec medieval. Construit pe insule în mijlocul a cinci brațe ale râului Sorgue, centrul compact e ca un mic muzeu în aer liber. Putem descoperi renumitele mori pe apă ale localității printr-un traseu tematic, privi uimitoarea biserică barocă sau pur și simplu savura o cafea de dimineață sau un pastis la prânz la o cafenea de pe malul apei. Duminica este ziua pieței de vechituri, negocierea fiind obligatorie!

Troyes

Foto: Getty Images

O bijuterie medievală puțin cunoscută, Troyes este plină de case frumoase cu elemente de lemn, alei înguste pietruite și biserici glorioase. Odinioară capitala regiunii Champagne, orașul poate să fie o bază perfectă pentru descoperirea podgoriilor din mediul rural înconjurător. Găsim restaurante și cafenele excelente pe marginea canalului care curge prin centrul orașului și putem să vedem și sculpturi, galerii de artă și muzee interesante (muzeul de artă modernă este unul excelent). Totul la doar 90 de minute cu trenul de la Gare de l'Est din Paris.

Menton

Foto: Unsplash

Un loc calm, senin, unde te simți mereu ca și când ai fi în vacanță. Era un simplu sat pescăresc de pe Riviera Franceză înainte ca aristocrația britanică să ajungă în secolul al XIX-lea și să-l transforme într-o stațiune, prin construirea unor imense palate belle-époque cu vedere la mare. Dar și clădirile mai vechi din Menton merită atenția noastră, cum ar fi Bazilica Saint Michel-Archange sau Capela Saint-Sacrement. Străzile din jurul pavilionului gastronomic art nouveau, Les Halles - perfecte pentru a cumpăra lămâile locale extrem de parfumate – toate găzduiesc tarabe de street-food care vând pichade (tartă de roșii și anșoa) și barbajuan (biscuiți cu ricotta).

Cahors

Foto: Getty Images

Amplasat într-un meandru al râului Lot, Cahors vine protejat de stânci de calcar. Clădirile medievale cu pardoseală încântă privirea, indiferent dacă ne rătăcim pe jos sau luăm trenul turistic. Există o pistă secretă de grădini cu viță de vie pe podul medieval Pont Valentré. Descoperit de pe uscat sau cu o excursie cu barca, Cahors este un popas important pe calea de pelerinaj spre Santiago de Campostela.

Auray

Foto: Unsplash

La aproximativ 100 km nord-vest de Nantes, Auray poate să fie baza perfectă pentru a explora uimitoarea coastă de sud a Bretaniei. Atmosfera este agitată în ziua de piață de luni, cu tarabe pline de produse locale care umplu piața principală. Este aproape de plaje frumoase, precum și de siturile neolitice din jurul Carnac. Portul Saint-Goustan al orașului este pitoresc ziua și magic noaptea, când felinarele se reflectă în râu lângă podul vechi.

AMI MÉG ÉRDEKELHET