Falatozzunk a szabadban – 5 recept piknikhez

Könnyen elkészíthető, finom receptekkel szeretnénk inspirálni mindenkit a szabadtéri falatozáshoz!

Fotó: Shutterstock

A jó időben vétek lenne szabadidőnket nem kirándulással, piknikezéssel tölteni, hiszen ez a fajta kikapcsolódás a testet és lelket egyaránt energiával tölti fel, mely nagyon jól jön a hétköznapok nyüzsgésében.


​Zöldséges quiche

Fotó: Shutterstock

Hozzávalók:1 cs mélyhűtött leveles tészta, 15 dkg spenót/mángold, 1 kis cukkini, 1 közepes fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 15 g fenyőmag, 1 ek olívaolaj, 1 dl fehérbor,1 dl tejszín, 1/2 dl tej, 2 ek joghurt, 1 ek keményítő/kukoricaliszt

A hagymát apróra vágjuk, s megdinszteljük az olívaolajon. Ha mángoldot használunk, spenótméretű darabokra szeljük, ha spenótot, akkor egyben a hagymához adjuk, 10 percig fonnyasztjuk. A fokhagymát is rányomjuk. Ezalatt egy másik serpenyőben szárazon megpirítjuk a fenyőmagvakat. A spenóthoz adjuk a nagyon vékony szeletekre szelt cukkinit és a bor felét. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk szerecsendióval. Hozzáadjuk a fenyőmagvakat. Addig pároljuk a zöldeket, míg nagyjából megpuhulnak. Közben begyújtjuk a sütőt, és kinyújtjuk a leveles tésztát. Kibélelünk vele egy piteformát. A tésztát megszurkáljuk, s 10 percig vaksütést végzünk. Ehhez kibéleljük sütőpapírral, amit rizzsel/szárazbabbal/lencsével szorítunk le. Ezeket később nyugodtan felhasználhatjuk. Míg sül, összeöntjük a tejszínt, tejet, joghurtot és a bor másik felét, a keveréket sózzuk, borsozzuk, szerecsendiózzuk és felforraljuk. Hozzáadjuk a keményítőt, csomómentesen elkeverjük, besűrítjük. Beleolvasztjuk a morzsolt kéksajtot is. A zöldségeket a tejszínes keverékhez adjuk, beleütjük a tojásokat, és az egészet botmixerrel összedolgozzuk. A félig megsült tésztába öntjük a keveréket, a tetejét megszórjuk reszelt sajttal, majd az olívabogyókkal dekoráljuk. További 20 perc alatt készre sütjük.

​Csirkés, zöldséges wrap

Fotó: Shutterstock

Hozzávalók:1/2 kg csirkemell, 2 fej vöröshagyma,2 gerezd fokhagyma, só, bors, curry, szerecsendió, 1 tk Worcestershire-szósz. Az öntethez:3 pohár tejföl

Megdinszteljük a két fej vöröshagymát és a felaprított fokhagymát. A csirkemellet vékony csíkokra vagy kockákra vágjuk, hozzáadjuk a hagymához. Fűszerezzük (só, bors, szerecsendió, curry, Worchestershire-szósz), majd készre pároljuk. A végén nagyon enyhén megpirítjuk. A három pohár tejfölt összekeverjük a zöldfűszerekkel (petrezselyem, snidling, bazsalikom), mustárral, sóval, borssal, mézzel és 2 gerezd passzírozott fokhagymával. Megmossuk, és felaprítjuk a zöldségeket. Fogyasztás előtt, ízlés szerint megtöltjük a wrap tésztát hússal, zöldségekkel és szósszal.

​Sonkás baguette

Fotó: Shutterstock

Hozzávalók:baguette, sonka, saláta

Kezdjük a napot a pékségben, ahol válasszunk ki egy méretes, ropogós friss baguette-et, majd szerezzük be a többi hozzávalót saját készítésű szendvicsünkhöz, mint a sonka és a saláta. Ha mindent beszereztük, amit szendvicsünkbe szánunk, nincs már más dolgunk, mint felszeletelni a baguette-et, margarinnal vagy vajjal vékonyan megkenni, és ízlés szerint, a sonkával, salátával megtölteni. Kecskesajttal, majonézzel, paradicsommal tovább fokozhatjuk az ízhatást!

​Gyümölcssaláta

Fotó: Shutterstock

Hozzávalók: 2 db nektarin, 15 dkg eper, 2 db alma, 1 doboz áfonya, 10 dkg szőlő, negyed sárgadinnye, 2-3 cl limoncello, 1-2 tk méz

Válogassuk össze kedvenc idénygyümölcseinket, majd alaposan mossuk meg őket! A megmosott gyümölcsöket vágjuk kisebb darabokra, vagy szemezzük le és rakjuk egy nagy tálba. Meglocsolhatjuk limoncello-val (ebben az esetben a sofőr ne fogyasszon belőle), és ízlés szerint mézzel, majd jól keverjük össze. Kicsit hűtsük le, tejszínhabbal díszíthetjük, ha épp nem diétázunk.

Gyümölcsös gofri

Fotó: Pxhere

Hozzávalók: 25 dkg liszt, 4 tojás, 2,5 dl tej, 12 dkg margarin, 1 ek cukor, 1 cs vaníliás cukor, 1 csipet só

A gofri nagyon hálás desszert, hiszen percek alatt elkészül. A lisztet keverjük össze a tojások sárgájával, a megolvasztott margarinnal, cukorral, tejjel, sóval. A tojások fehérjét verjük kemény habbá, és a végén forgassuk bele a tésztába. Az előmelegített gofrisütőbe kanalazzuk bele a masszát, és kb. 2-3 perc alatt süssük ki. A piknikhez légmentes dobozba csomagoljuk be. Néhány szem friss gyümölccsel és egy kanál joghurttal tálaljuk.

AMI MÉG ÉRDEKELHET