Világkonyha: öt saláta öt különböző földrészről

Salátákat szerte a nagyvilágban fogyasztanak, éppen ezért nagyon változatos a felhozatal.

Fotó: Pixabay

Marokkótól, Kínán és Ausztrálián át egészen az Egyesült Államokig és Görögországig utazunk képzeletben, hogy nagyon is valóságos ételeket mutassunk be: egészséges és ínycsiklandó salátákat.

Kuszkuszos tabbouleh – Marokkó

Fotó: Shutterstock

A kuszkuszt általában köretként eszik a Közel-Keleten, de a marokkóiak a nagyon népszerű tabbouleh salátába keverik. Petrezselyem és menta az alap, amihez apróra vágott paradicsomot, uborkát, hagymát, valamint párolt kuszkuszt kevernek, majd olívaolajjal és citromlével ízesítik. Egyszerű és ízgazdag saláta, ami a menta miatt hűsítő is, leginkább grillezett húsok és halak mellé passzol.

Üvegtészta saláta – Kína

Fotó: Shutterstock

Az üvegtészta egész Ázsiában elterjedt, főként levesbe vagy pirítva, köretként szokták enni, de hidegen, salátának is kitűnő. Nem lisztből, hanem keményítőből (mungóbab- vagy rizskeményítő) és vízből készül – nem kell főzni, csak áztatni. A puha, áztatott üvegtészta mellé reszelt uborkát és répát, valamint újhagymát és friss chilit tesznek. Az öntet vizet, rizsecetet, cukrot, sót, borsot tartalmaz.

Coleslaw saláta – USA

Fotó: Shutterstock

Az amerikai káposztasaláta is nagyon egyszerű, ráadásul a steak vagy a hamburger mellé így kerül valami egészséges is. A salátához negyed fej fejes káposztára, két sárgarépára, kis fej vöröshagymára van szükség – ezek egy késes aprítógépbe kerülnek. Az öntethez egy pohár tejfölt, 6 evőkanál majonézt, egy kiskanál porcukrot, sót és őrölt borsot használnak. A zöldségeket és a tejfölös krémet előbb összekeverik, majd pár órára a hűtőbe teszik, hogy összeérjenek az ízek.

Csirkés Waldorf saláta – Ausztrália

Fotó: Shutterstock

Csirkés Waldorf saláta

A Waldorf saláta nagy kedvenc Angliában, ám az ausztrálok kicsit átformálták – pirított, mustáros csirkemell kockákat tesznek a tetejére. Az alap egy semleges ízű salátaféle (fejes saláta, jégsaláta vagy római saláta) megmosva, amihez apróra vágott alma, zeller, dió, szőlő (lehet mazsola is) kerül, valalmint a már említett, mustárban pácolt csirkemell. Az öntet natúr majonéz. Ez a saláta főfogás, de ha kihagyjuk a csirkét, akkor lehet köret is natúr húsok mellé.

Tzatziki – Görögország

Fotó: Pexels

A legtöbben a tzatzikit csak gyros mellé eszik, pedig egyszerűen és gyorsan elkészíthető és szinte bármi mellé lehet fogyasztani. Jó barátok a görög grillezett sajttal, a halloumival, mindenféle grillnyárssal, de ehető csak krémként, kenyérre kenve. A jó krémes tzatzikihez zsíros görög joghurtra, fetára, kígyóuborkára (vagy fürtös uborkára) és 2 gerezd fokhagymára van szükség. A végén, tálaláshoz pedig extra szűz olívaolajra. Az uborkát lereszelik és kicsit megsózzák, hogy levet eresszen. Amíg az uborka áll, addig a görög joghurtba belereszelik a fokhagymát, belemorzsolnak kevés fetát, valamint megsózzák és- borsozzák. A szinte szárazra passzírozot uborkát a joghurtos mixhez keverik, majd néhány órára bekerül a hűtőbe.

AMI MÉG ÉRDEKELHET