Mediterrán nyári hangulat a konyhában – 5 hagyományos spanyol étel receptje!

Elkapott a vakációs hangulat? Amíg eljutsz a tengerpartra, kóstold meg az ibériai ízeket, amelyektől garantáltan elfog a mediterrán életérzés.

Fotó: Shutterstock

A sokszínű Spanyolországban a gasztronómia is változatos, a konyha egészen eltérő Madridban, Andalúziában vagy Asztúriában. Most bemutatjuk a különböző tájegységek jellegzetes, olcsó ételeit, amiket kár lenne kihagynod, és amelyeket akár otthon is könnyedén elkészíthetsz. Íme, 5 olcsó, spanyol recept, amivel a tengerparton érezheted magad!

Tortilla Española 

Fotó: Shutterstock

Az Ibériai-félsziget lakóinak nagy kedvence a helyi omlett, ami fogyasztható főételként, de uzsonnaként is tökéletes az iskolában – valamint a tapasbárokban is nagyon népszerű. Kiadós és olcsó étel, ami piknikezéshez is tökéletes.

Így készül:

Lassú tűzön megkaramellizálják a hagymát, majd hozzá adják a burgonyát, és ha megpuhul, ráöntik a tojást. Sok helyen turbózzák fel chorizo kolbásszal és spenót levelekkel. Ha jó sok chorizóval készítjük nem is kell alá olaj, mert a kolbász zsírja tökéletesen elég. A híres séf rendszerint mogyoróhagymával tálalja.

Gazpacho 

Fotó: Shutterstock

A forró nyáridő ihlette hideg előétel szintén népszerű a helyiek körében. Tökéletes hűsítő, tele vitaminnal.

Így készül:

Egyszerűen összeturmixolják az apróra vágott lilahagymát, friss paradicsomot, paprikát, kimagozott uborkát, fokhagymát és a fűszernövényeket. Sóval, borssal, olívaolajjal és némi cukorral ízesítik, majd lehűtve, pirítóssal tálalják. Bátran próbáld ki te is egy forró, nyári napon!

Fabada 

Fotó: Shutterstock

A kalóriadús, forró babpörkölt a hűvösebb téli napok kedvence. Régiónként más és más ízesítésre esküsznek, az olcsó verzióba csak egyféle húst tesznek, van ahol pedig friss kagylót főznek bele. A turisták többségének a tradicionális asztúriai fabada a kedvence.

Így készül:

Az előző este beáztatott fehérbabot, vörös- és fokhagymát, chorizo kolbászt, véreshurkát, vastag bacont és oldalast felöntik csirke alaplével és egy nagy lábosban füstölt paprikával, sóval ízesítve megrottyantják, majd hozzáadják az olívaolajat és a sáfrányt. Két órán keresztül fedő alatt főzik, közben időnként pótolva az elfőtt vizet. Ha a bab krémes állagú lesz, kiveszik a húsokat – persze akkor, ha tökéletesen puhák –, felszeletelik, majd ezek kerülnek az elkészült étel tetejére.

Paella 

Fotó: Shutterstock

Sok külföldi számára ez testesíti meg a tradicionális spanyol nemzeti ételt, pedig eredetileg csak Valencia környékén készítették. A rizs alaphoz leggyakrabban csirkét vagy nyulat használnak, de kimeríthetetlen a paella variációinak száma, kezdve a csigástól vagy a babostól, a tintahalason és a garnéláson keresztül a kagylósig, sőt nagy népszerűségnek örvend a fekete paella, amihez polipot vagy tintahalat adnak, és utóbbi tintájával festik feketére a rizst.

Így készül:

Az olcsó, csirkés paellahoz mellehúsa, alaplé, füstölt sonka, kaliforniai paprika, paradicsom, olívabogyó, capribogyó, borsó és fűszerek kellenek. A csirkemell alaplében való megfőzésével kezdik az étel elkészítését, majd a húst kiveszik a léből és abban főzik meg a rövidszemű rizst. Barnára pirítják a sonkát, aztán külön a paprikát, felkockázzák a csirkemellet, és az összes hozzávalót összekeverik a paradicsompürével. Végül pedig egy kis alaplé hozzáadásával 5 perc alatt összeforralják.

Leche frita

Fotó: Shutterstock

Az Észak-Spanyolországból származó édesség tulajdonképpen egy bepanírozott, sült tejpuding. Rendszerint fahéjas cukorra megszórva, fagylalttal, tejszínhabbal tálalják ezt az ellenállhatatlan finomságot.

Így készül:

Először egy klasszikus, édes tejpudingot dobnak össze kukoricakeményítővel, liszttel, majd egy tálban legalább négy órán keresztül pihentetik. A megdermedt pudingot kockákra vagy háromszögekre vágják és először lisztben, majd tojásban megforgatják, végül pedig forró vajban kisütik.

AMI MÉG ÉRDEKELHET