Édes karácsony – 5 ünnepi sütemény a világ minden tájáról

A karácsonyhoz épp úgy hozzátartozik az ünnepi konyhát belengő bejgli illata, mint a fenyőfa és az ajándékok.

Fotó: Shutterstock

Az ünnepek tradicionálisan azok az alkalmak, amikor a legpazarabb alapanyagok felhasználásával készülnek a feltálalt fogások szerte a világon. Karácsonyi sütemények nélkül nem is igazi ünnep, és minden nemzetnek megvan a maga jellegzetes desszertje.

Mantecado

Fotó: Getty Images

Az aprósütemények a mediterrán vidékeken is az ünnep elengedhetetlen részei, a spanyol mantecados érdekessége, hogy neve a disznózsír szóból származik. Ma már többféle változat készül, zsír mellett – vagy helyett – használnak hozzá vajat, esetleg vaj és olívaolaj keverékét.

Szufganija

Fotó: Getty Images

Akad olyan hely is, ahol a fánkszezont kissé előrehozva, már a téli ünnepek alatt az asztalra kerül az olajban kisütött kelt tésztás finomság. Izraelben nem a karácsonyt, hanem a hanukát ünneplik a szufganija nevű finomsággal, ám minden más stimmel, még a hozzá kínált lekvár vagy puding és a porcukor is.

Christstollen

Fotó: Pixabay

A német konyha különlegességeit nemrég mutattuk be. A megszokott karácsonyi desszertek sorában az utóbbi években stabil pozíciót vívott ki magának a németországi Stollen szezonális változata, a Christstollen. Nemvéletlen, hiszen az alapanyagai között olyan nagyágyúkat találunk, mint a marcipán, az olajos magvak és az aszalt gyümölcsök.

Bibingka

Fotó: Getty Images

Karácsonykor azt is szabad, ami egy átlagos hétköznap eszünkbe sem jut: ilyekor még a süti is megállja a helyét reggeliként. Pontosan tudják ezt a Fülöp-szigeteken, ahol az ünnepek alatt a tradicionális rizs- vagy maniókalisztből és kókusztejből készült desszertjükből, a bibingkából merítik a délig tartó lendületet.

Panettone

Fotó: Wikimedia

Vannak olyan örök klasszikus alapanyagok, amelyekkel karácsonykor biztosan nem lehet hibázni. Ha valaki, hát az olaszok pontosan ismerik ezeket, nem véletlen, hogy a nálunk is egyre népszerűbb panettone a vajban gazdag tészta, a vanília, valamint az asztalt- és kandírozott gyümölcsök meggyőző kombinációjából született.

AMI MÉG ÉRDEKELHET