5 város, amely a víz alatt is lenyűgöző

Bár a víz maga alá temette, ezzel konzerválta is az alábbi településeket. Nézzük, miért érdemes őket felkeresni!

Fotó: Shutterstock

Vannak ókori városok, falvak, amelyeket teljesen romba döntött egy árvíz vagy később az emberi tevékenység, azonban akad pár olyan település is, amely szinte épen maradt, csak a tenger fenekén.

Sicseng, Kína

youtu.be

Lion City - China's Atlantis

Ősi kínai település Csöcsiang tartományban, amelyet a Han-dinasztia alapított több mint 2000 évvel ezelőtt. A hely az Öt Oroszlán hegy lábánál fekszik, és 1957-ben, amikor a kormány úgy döntött, hogy vízerőművet épít a térségben, az építkezés áldozataként víz alá került. Jelenleg 40 méterrel a Csientao-tó felszíne alatt fekszik, ám ha leengednék a települést ellepő vizet, úgy Sicseng akár olyan népszerű turisztikai látványosság lehetne, mint a Machu Picchu.

Kaljazin, Oroszország

Fotó: Shutterstock

Nem kell búvártudás ahhoz, hogy felfedezzük az oroszországi Kaljazin romjait. A Volga folyó mentén épült katedrális haranglába ugyanis ma is magasan a víz fölé emelkedik, emlékeztetve a gazdag, fejlődő kereskedelmi központra, amely 1917 után indult hanyatlásnak. 1940-ben aztán a város nagy része víz alá került az Uglich víztározó és erőmű építése miatt.

Port Royal, Jamaica

youtu.be

Underwater Pirate Tavern | National Geographic

A 17. században Port Royal volt a britek székhelye Jamaicán. Port Royalt 1509-ben alapították és 1655-ig csak egy kis spanyol kereskedelmi kikötő volt. A partszakaszt 1692-ben egy cunami árasztotta el, felbecsülhetetlen értékű régészeti kincset temetve hullámsírba, melyek a brit gyarmatosítás kezdeti korszakáról mesélnek, ráadásul jó állapotban maradtak meg.

Pavlopetri, Görögország

Fotó: Shutterstock

A Lakónia déli partjainál víz alatt fekvő Pavlopetri városa körülbelül 5000 éves, így ez a Földközi-tenger legrégebbi víz alatti városa. A különlegesen értékes régészeti lelőhelyet 1967-ben fedezték fel, s egyedülálló emléknek számít a tengerfenéken, hiszen egy szinte teljes ép várost találunk itt utcákkal, épületekkel, kertekkel, sírokkal és vallási építményekkel.

Sant Romà de Sau, Spanyolország

Fotó: Getty Images

A katalóniai Osona régióban található falu szintén teljesen víz alá került. A településen eredetileg több ház, egy híd és egy román stílusú templom is állt. Amikor a városi víztározó nem működik teljes kapacitással, és leeresztik a vizét, a templom és annak környéke is felszínre kerül.

AMI MÉG ÉRDEKELHET