7 întrebări şi răspunsuri despre vinuri

Licoarea lui Bacchus – cum să devenim cunoscători?

Foto: Pexels

Gustarea specialităţilor locale de vinuri face parte din ritualul obişnuit a multor călători, iar cu ocazia sosirii sărbătorilor de iarnă, „licoarea lui Bachus" ocupă un loc special şi pe masa festivă. Iată 7 întrebări frecvente legate de vinuri, și răspunsuri care să vă ajute să vă orientați în acest sens.

Foto: 123rf

Capacul înfiletat în locul dopului de plută denotă calitatea slabă?

Răspunsul: nu. În zilele noastre nu doar vinurile proaspete albe şi roze sunt închise cu capac înfiletat - unele crameinovatoare adoptă tehnica şi la îmbutelierea vinurilor roşii. Experienţa arată că închiderea cu filet este pe deplin recomandată tuturor tipurilor de vin. Majoritatea producătorilor de vin însă, chiar dacă au trecut pe îmbutelierea cu capac înfiletat, la ambalajul vinurilor nobile sau al celor mai scumpe au păstrat utilizarea dopului de plută – mai scump.

Cu cât mai bătrân, cu atât mai nobil?

Întrebarea nu poate fi simplificată atât de mult. Într-adevăr, vinul este unul dintre puţinele alimente care au proprietatea ca în timp să se dezvolte, cu toate astea, 10% din vinurile roşii şi 5% din vinurile albe se caracterizează prin maturare în timp şi devin mai bune după 5 ani decât în anul de producţie. Vinurile cu conţinut ridicat de alcool sunt destinate înmagazinării, deci vinurile roşii, voluminoase care au capacitatea de a-şi păstra calităţile de vârf timp de 8-10 ani, precum şi vinurile dulci, care pot sta chiar şi decenii. Faţă de asta, vinurile preparate prin tehnologie reductivă – în special cele albe şi roze – dau gustul perfect la vârsta de 1-2 ani, deci să încercăm să le consumăm cât mai repede.

Foto: Pexels

Are sens să cumpărăm vinuri sub preţul de 40 de lei?

Sigur – cu toate că există acest prag psihologic al produselor de calitate. În oferta cramelor din ţară găsim multe sortimente albe şi roze între 25-30 lei, în cazul vinurilor roşii prețurile încep la 30-40 de lei sticla. Vinurile străine mult mai ieftine pot fi tentante, însă în cazul acestora trebuie să fim precauţi, întrucât se fabrică folosind multe adaosuri. Există vinuri roşii franţuzeşti excelente în jurul preţului de 40 lei, și vom găsi vinuri asemănătoare la cramele autohtone la preţul de pornire de circa 50 lei.

Putem bea vin din pahare pentru apă?

Fără nicio problemă, doar că savurarea vinului își va pierde din efect, acest lucru fiind influenţat în mare parte de forma paharului. Regula de bază în cazul paharelor de vin este: pentru vinurile roşii să alegem pahare mai înalte, cu bolul mai mare, iar pentru vinul alb pahare mai mici. Vinurile roşii mai uşoare, precum Cadarca, cer un pahar mai suplu, pe când paharul de Bordeaux sau Burgund sunt potrivite vinurilor mai ample precum Cabernet sau Blaufrankisch. Paharele pentru vinurile de desert seamănă cu cele recomandate vinurilor albe, dar sunt ceva mai mici şi cu bolul mai mic.

Foto: Unsplash

Are vreun sens rotirea și mirosirea vinului în pahar?

Absolut. Degustatul vinului începe în pahar. Se studiază culoarea şi comportamentul vinului: cum se mişcă pe pereţii de sticlă. Deoarece moleculele vinului se desprind la suprafaţa lichidului, putem ajuta acest proces mărind suprafaţa expusă la contact cu aerul, învârtindu-l în pahar, după care putem să-l mirosim. De aceea este foarte important ca vinul să fie turnat în pahar doar până la diametrul cel mai mare al paharului, astfel se decantează mai bine şi nici nu se varsă pe parcursul rotirii.

Există vin artizanal?

Da, cu toate că expresia naşte mereu polemici. Multă vreme vinul artizanal era cel preparat acasă din ingrediente naturale, doar cu unelte manuale – însă conceptul s-a schimbat între timp. Vinul artizanal este cel care se produce după reţetă autentică fără ca oenologul să sacrifice sau să modifice calităţile strugurilor pentru cost/eficienţă, cantitate sau gust, dedicându-se pentru producerea unui preparat pur şi unic. Este important de precizat că vinul artizanal nu este o categorie de calitate, mai degrabă un stil de viaţă.

Putem trimite înapoi sticla desfăcută în restaurant?

Depinde de motiv. Dacă vinul oferit spre degustare de către chelner sau sommelier pare a fi de calitate slabă (de exemplu are gust de dop) putem să ne exprimăm părerea – cel mai probabil ni se va aduce altă sticlă. Cu remarca: „vă rog duceţi înapoi acest vin, e prea sec pentru gustul meu" nu ne vom încadra în protocolul de restaurant, de aceea este indicat să ne informăm înainte de a cere o sticlă de vin.

AMI MÉG ÉRDEKELHET