7 varázslatos kisváros az öreg kontinensen

Európa bájos kisvárosai lenyűgöző tájakkal, ízletes falatokkal és sok minden más érdekességgel várnak minket.

Fotó: Unsplash

Minden Párizsra, Rómára és Londonra sok száz, az adott ország szellemiségét hűen megragadó európai kisváros jut. Bemutatunk 7 települést, amelyeket mindenképpen érdemes felvenni a listánkra.

Rovinj, Horvátország

Fotó: Unsplash

Élénk színekre festett épületek, girbegurba utcák és a dombtetőre épített templom együttese egy kis félszigeten – ezek teszik Rovinj régi halászkikötőjét az isztriai partvidék egyik ékkövévé. Kóstoljuk meg a közvetlenül a tengerből hozott ízletes szardíniákat, a híres helyi szarvasgombát és az itt termő szőlőből készült borokat. A Brioni szigetén található nemzeti parkba – amely hajóval is elérhető a közeli Fažana faluból – tökéletes egynapos kirándulást lehet szervezni.

Óbidos, Portugália

Fotó: Unsplash

Évszázadokon át a portugál királynők nászajándéka volt ez az aprócska gyöngyszem. A lenyűgöző falakkal körbevett város még mindig ugyanazt a vonzerőt árasztja, amely a 13. században olyannyira felkeltette Izabella királynő érdeklődését, hogy rávette férjét: ajándékozza neki. A meredek, köves utcák meszelt falú házak között kanyarognak, felettük pedig a kitűnő állapotban fennmaradt Castelo de Óbidos őrködik.

Otranto, Olaszország

Fotó: Getty Images

Ha karibi vagy dél-tengeri hangulatú kisvárost keresünk Európában, keressük fel Otrantót! A napsütötte pugliai kikötő több kilométernyi csillogó vízű stranddal vár minket, az úszással, búvárkodással és napozással töltött idő után pedig az óvárosban bóklászhatunk. Keressük fel a középkori katedrálist, ahol megtekinthetjük a 12. Századi értékes padlómozaikokat, és egy napra látogassunk el a „Dél Firenzéjébe", a csodálatos Leccébe.

Rothenburg ob der Tauber, Németország

Fotó: Unsplash

A Németország déli részén fekvő település tornyaival, boltíveivel, toronyóráival, kocsmáival és faépületeivel a bajor romantika valamennyi elemét felvonultatja. Nem véletlenül, hogy a Harry Potter-sorozat forgatási helyszíneinek egyike volt. Miután átvágtunk a macskaköves sikátorokon, menjünk fel a másfél kilométeres kőfalra, hogy onnan is láthassuk a várost és a bukolikus panorámát.

Saint-Jean-de-Luz, Franciaország

Fotó: Unsplash

Faházaival, a védett kikötő csónakjaival és a festői tengerparti sétányokat körülölelő arany homokjával Saint-Jean-de-Luz csodálatos óvárosa hamisítatlanul őrizte meg a baszk halászfaluk hangulatát. Nyaranta a városka tele van látogatókkal, a szörfösök pedig az év minden részében idegyűlnek, hogy meglovagolják Plage de Lafitenia és Belharra híres hullámait.

Telč, Csehország

Fotó: Getty Images

Csehország rengeteg mesebeli hangulatot árasztó kisvárossal rendelkezik. Közülük is kiemelkedik az UNESCO Világörökségi listáján szereplő, Morvaország és a történelmi Csehország határán fekvő Telč. A kifinomult óváros akár egy hollywoodi díszlettervező fantáziadús alkotásának is beillene. A háromszögű főtér színes kőházait árkádok folyamatos sora köti össze.

Cadaqués, Spanyolország

Fotó: Getty Images

A Costa Braván, a francia határ mellett fekvő Cadaquést fehérre meszelt épületek és a kikötő felé vezető kősétányok jellemzik. A városkát a számos környező túraútvonal egyikéről is megcsodálhatjuk. Élvezzük a kis, napfényes strandokat, és béreljünk csónakot egy napra a közeli öblök felfedezéséhez.

AMI MÉG ÉRDEKELHET