Nyolc kastély A Korona sikersorozatból – 1. rész

Melyik kastélyok és kúriák a Netflixen futó A Korona (The Crown) című sikersorozat valódi forgatási helyszínei?

Fotó: Netflix

A Korona című széria negyedik szezonja új szereplőket hozott be a brit királyi családról szóló sztoriba – mint Lady Diana (Emma Corrin) vagy Margaret Thatcher (Gillian Anderson) – de a legfontosabb sztárok továbbra is a főúri pompát megtestesítő ódon brit épületek maradtak.

Ahogy a királyi intrikák egyik palotából a másikba tevődnek át a sorozat egyik fő vonzerejét továbbra is az impozáns épületek jelentik. Mivel a Windsor-dinasztia természetesen nem adott engedélyt a sorozat készítőinek arra, hogy a Buckingham-palotában, a Balmoral-kastélyban vagy a Kensington-palotában forgassanak, a producereknek be kellett járniuk Nagy-Britanniát, hogy megfelelő „dublőröket" találjanak. A nézők nagy elégedettségére, küldetésük sikerrel járt, ráadásul az élethű helyettesítők legtöbbje visszatér a turisztikai körforgásba, amint feloldják a jelenlegi korlátozásokat.

Buckingham-palota/Lancaster House

Fotó: Lancaster House

A Lancaster House impozáns aulája

A brit uralkodó hivatalos rezidenciáját a Lancaster House helyettesíti a sorozatban – a neoklasszicista palota szintén London belvárosában található és minden évben megnyitja kapuit a népszerű Open City fesztivál idejére. Az 1825-ben épült Lancaster House virtuális körsétán is bejárható. Amúgy július és október között a Buckingham-palota egy része (19 reprezentációs szoba és a kert) is nyitva áll a turisták előtt.

Balmoral-kastély/Ardverikie-kastély

Hamisítatlan skóciai hangulat: az Ardverikie-kastély

A királynő kedvenc nyári rezidenciáját a szintén skóciai Ardverikie-kastély helyettesíti. Számos tornyával a 19. századi neogótikus remekmű nagyon hasonlít Balmoralra. Ráadásul nemcsak a Netflix sorozatában tűnik fel, de látható lesz a James Bond-széria legfrissebb darabjában, az idén mozikba kerülő Nincs idő meghalni című filmben is. Az Inverness melletti birtokon több apartmanház is kiadó, és természetesen a kastély is látogatható.

Highgrove/Somerley House

Fotó: Somerley House

A Somerley House népszerű esküvői helyszín

Károly és Diana egykori vidéki rezidenciájában a walesi herceg immár második feleségével, Kamilla cornwalli hercegnével (Camilla Parker-Bowles) él együtt. A szériában Highgrove-t a bájos Somerley House helyettesíti számos emlékezetes jelenetben. A New Forest Nemzeti Park mellett lévő birtok nyitva áll esküvők, fesztiválok, koncertek és fotózások előtt is, a 9 hálószobás kúriát teljes egészében ki lehet bérelni.

Windsor-kastély/Burghley House és Belvoir-kastély

Fotó: Belvoir Castle

Belvoir közel ezer évig volt a Rutland nemesi család otthona

Windsor, a világ legrégebbi, még ma is funkcionáló kastélya a királynő hétvégi rezidenciája. Hódító Vilmos építtette közel ezer éve, A Koronában két épületet is használnak a helyettesítésére: az egyik a 16. századi Burghley House, a másik a Belvoir-kastély. A Lincolnshire-ben található Burghley House a Büszkeség és balítélet című filmben is látható volt – 2021 márciusában nyitja meg újból a kapuit, számos különböző szállásopcióval. A 11. századi Belvoir-kastély kertje most is látogatható, de 2021-ben az épület is megnyílik majd.

AMI MÉG ÉRDEKELHET