Ce a adus acest an în materie de gastronomie? Iată 8 trenduri interesante!

Ce noutăți ne așteaptă la restaurant și ce merită să încercăm și acasă?

Foto: Unsplash

Pandemie a afectat simțitor gastronomia: restaurantele s-au închis, cei care au reușit, s-au reprofilat pe servicii de delivery și am devenit cu toții bucătari de elită în prepararea de mâncare semipreparată. Apoi toată lumea a început să facă maia și murături.... Să vedem ce se întâmplă anul acesta.

Kombucha condimentat și cu alcool

Foto: Unsplash

Dacă în 2020 s-a redescoperit kimchi-ul, anul acesta kombutcha este alimentul minune. Așa numitul kombucha hard (varianta tare) este o tehnică de fermentație cu care putem prepara băuturi cu conținut scăzut de alcool. Astfel, berea fără gluten și băuturile alcoolice dulci le putem prepara în varianta lor mai sănătoasă. Diferența dintre kombucha hard și cea obișnuită o regăsim în proporțiile dintre zahăr/drojdie/bacterii și timpul de fermentare. Kombucha simplă este fermentată de două ori, iar varianta nouă, mai tare, este fermentată de mai multe ori – astfel îi crește concentrația de alcool.

Alimente cu CBD

Foto: Unsplash

Felii de muesli, produse din proteine de cânepă, bomboane de ciocolată, dulciuri, ceaiuri, uleiuri de gătit, biscuiți, ape aromate - CBD este o substanță non-psihoactivă în cânepa sălbatică care are un efect natural antiinflamator, calmant, care favorizează somnul, așa că este folosit ca un adevărat super aliment în industria alimentară.

Bunătăți din cafea

Foto: Unsplash

Cafeaua nu este o noutate, dar alimentele și băuturile aromatizate cu cafea sunt din ce în ce mai multe: granola, iaurt, batoane cu proteine, smoothies, prăjituri, biscuiți - toate acestea le puteți găsi în meniul restaurantelor.

Alternative la carne

Foto: Unsplash

Un sondaj realizat recent de Table Debates afirmă că până în 2040, 60% din carnea consumată va fi de origine vegetală sau de laborator. În plus, 74% dintre consumatorii europeni și 69% dintre carnivorii din America de Nord au declarat că depun eforturi mai mari pentru o alimentație sănătoasă ca urmare a epidemiei. Asta înseamnă mai multă hrană din plante și mai puțină de origine animală. Felurile de mâncare din legume, „carnea" alternativă sunt sățioase, bogate în proteine și sunt mai puțin stresante pentru sistemul digestiv, fără să crescă nivelul colesterolului.

Legume fermentate

Foto: 123rf

Legumele tratate prin procedee speciale de fermentație nu reprezintă o idee nouă, de fapt ele au fost conservate astfel de mii de ani, gândiți-vă doar la murături: varză murată, castraveți în saramură... Bucătăria europeană și cea asiatică sunt, de asemenea, conștiente de efectele benefice ale legumelor fermentate asupra sistemului digestiv și imunitar. Fermentarea produce probiotice care înmulțesc bacteriile bune din intestinele noastre. Consumul de legume fermentate are un efect pozitiv pentru întregul organism pe termen lung - este important de știut că nivelul de vitamine al materiilor prime nu scade în timpul procesului de fermentare. Gustul lor va fi plăcut acru, nu la fel de puternic ca la murăturile în oțet, așa că se potrivesc cu fripturi, burgeri, pește la grătar și legume.

Uleiuri din semințe

Foto: 123rf

Astăzi, uleiurile presate la rece fabricate dintr-o mare varietate de semințe sunt de asemenea accesibile cu ușurință - sosurile aromate cu ulei de semințe de nuc, mac sau dovleac, de exemplu, conferă salatelor o aromă specială, iar dressingurile uleioase sunt necesare pentru absorbirea vitaminelor solubile în grăsimi ce se regăsesc în legume. Cel mai folosit ulei vegetal este cel de floarea soarelui, deoarece are un gust neutru, fiind bun atât pentru alimentele sărate, cât și pentru cele dulci.

Coajă de fructe sau fruit jerky

Foto: 123rf

Denumire bizară? Mai este denumită foaie de fructe, foaie de fructe uscate sau gumă sănătoasă, iar în America se cheamă fruit jerky. Există două modalități de preparare: una este să dai prin mixer fructele proaspete, să întinzi piureul pe o bucată de hârtie sau o foaie de metal și să aștepți ca pasta de fructe să se usuce la soare sau, eventual, să o ajuți să se usuce într-un cuptor la temperaturi scăzute. În cealaltă versiune, fructele proaspete sunt feliate subțire și uscate. Se folosesc ca un desert sănătos sau ca ornamente pe creme la pahar.

Năut – în toate felurile

Foto: 123rf

Nu există leguminoasă mai versatilă decât năutul. Dacă l-ați întâlnit doar în humus și falafel până acum, este timpul să vă familiarizați cu chipsul din năut prăjit, afumat-condimentat, cu pâinea, prăjiturile și produsele de patiserie făcute din făină de năut, cu brânza de năut – alias tofu de năut.

AMI MÉG ÉRDEKELHET