Melyik a legdrágább kaviár és miért különleges?

Vajon a legdrágább kaviár a legfinomabb is?

Fotó: Grüll

Ha ünnep, akkor pezsgő és kaviár! A legjobb minőségű kaviárok a fine dining degusztációs menük részét képezik, de akad a világon azért néhány étterem, ahol megkóstolhatod a különleges ikrákat magában is, önáló csemegeként. De melyik a legdrágább és miért?

Fotó: Unsplash

A valódi kaviár a tokhalfélék sóval pácolt ikrája, ám nem mindegy milyen minőségű az ikra! A klasszikus kaviár a Kaszpi-tengerben és a Fekete-tengerben élő tokhalfélékből származik: ezek a beluga, ossetra vagy sevruga kaviárok. A tokhalfélék egyébként elérhetik a két méter hosszúságot, és akár száz évesek is lehetnek.

Akkor mi teszi a kaviár kinyerését ilyen költségessé?

Először is, egyre kevesebb tokhal él a természetes élőhelyén, mivel a nőstény tokfélék csak körülbelül tíz éves korukban kezdenek el ikrát termelni, és ha minden ikrát elvesznek, akkor nincs szaporulat. A nőstények a legtöbb és a legjobb minőségű ikrát 15 éves korukban termelik, de ezt ugye nem mindig várják ki a halászok. A kaviárok legnagyobb része tenyészetekből származik, és ahhoz, hogy a legjobb kaviárt kapjuk, legalább 15 éves koráig kell nevelgetni a halat.

Fotó: Grüll

A legjobb és legdrágább kaviár a salzburgi Grüll márka Strottarga Bianco kaviárja: 100 000 euró/kg áron juthatunk hozzá. A Grüll az albínó kaviárjáról lett híres, hiszen ez nagyon ritka – ráadásul a fehér halak hibás génjei miatt ezek a tokhalak rövidebb ideig is élnek. A Grüll fehér kaviárja, vajas ízű és nagyon krémes, bársonyos az állaga. A Grüll haltenyészetben a halak az Alpokból lefolyó, tiszta vízben élnek, hogy minél jobb minőségű ikrát termeljenek, állítólag ettől a víztől lesz igazán különleges az ikra íze.

Videó: az albínó kaviár sztorija

youtu.be

This Caviar Will Set You Back $100,000
AMI MÉG ÉRDEKELHET