Itt a nyár, ideje belevetni magad egy új kalandba: SUP-ra fel!

A Stand Up Paddleboard, azaz a SUP évek óta igen népszerű – még aki sosem egyensúlyozott szörfdeszkán, az is könnyen ráérezhet arra, milyen jó viszonylag stabilan állva siklani a vízen.

Fotó: Unsplash

A SUP-ok között kifejzetten nagy a választék, kezdőként elég a legolcsóbb túra paddle boardot megvenni, sőt az első nyáron érdemes inkább bérelni, hogy leteszteljük, tényleg hosszú évekig akarunk-e deszkán evezni, vagy csak múló hóbortról van szó.

Melyik mire?

Rengeteg féle deszka bérelhető és kapható napjainkban: a merev SUP-ok a szörfdeszkák átalakított, szélesebb, stabilabb verziói, ezek voltak az elsők, majd jöttek a könnyebben szállítható, így ma már nagyon népszerű felfújható SUP-ok, amelyek stabilak és könnyűek. Ezek speciális anyagból és technikával készült, csúszásmentes és rugalmas deszkák. A műfajon belül léteznek verseny, vadvízi, többszemélyes és jóga SUP-ok is, utóbbiak szélesebbek és hosszabb fazonúak. De gyártanak speciális SUP-okat is: a merev változatok például nagyon szépek és egyediek is lehetnek, és vannak olyan deszkák is, amelyek nem a külsejük, hanem funkciójuk miatt különlegesek. Létezik többek közt olyan tengeri SUP, aminek az elején van egy átlátszó ablak, amin keresztül a vízi világot kémlelhetjük evezés közben, ezen kívül készülnek életmentésre kialakított és hosszú túrákra kifejlesztett SUP-ok is.

Fotó: Unsplash

Ezért fogod imádni!

Ennek a mozgásformának rengeteg előnye van, de a legfontosabb, hogy egyszerre mozgunk és meditálunk.

A SUP egyik nagy előnye, hogy nem kell annyira koncentrálni hozzá, mint a szörfözéshez, így könnyen megtanulható. Evezés közben pedig nem szükséges akkora erőt kifejteni, mint mondjuk kajakozás, vagy a hasonlóan féloldalas kenuzás közben, így szerényebb fizikai adottságokkal is lehet rajta sikerélményünk. A szörfdeszka és az evezős sportok modernkori ötvözete mindenkitől a legjobbat „örökölte": stabil, lassú, könnyen elsajátítható és minden porcikánkat megmozgatja, többek közt a mélyizomzatot is. Az álló SUP edzés javítja az egyensúlyérzéket, sőt ha megpróbálod a hullám vagy a jóga SUP-ozást is, akkor egészen biztos, hogy a pulzusod is magasra szökik. A sima álló vagy ülő SUP edzés ugyan nem egy túl intenzív kardiómozgás, viszont evezés közben remek alkalom nyílik arra, hogy a tájat és a vízi élővilágot is megfigyeljük.

Fotó: Unsplash

Hol jobb?

Első néhány alkalommal, amíg megszokod az eszközt, nyugodt állóvízen gyakorolj. A hullámoktól mentes vízen megtapasztalhatod, hogyan kényelmes állni, s kicsi az esélye, hogy beborulunk. Ha még így is nagyon bizonytalanok vagyunk első alkalommal, akkor kezdjük nyugodtan térdelve a SUP-ozást! Ha kicsit bátrabbak vagyunk, úgy folyón is kezdhetjük az ismerkedést, de ebben az esetben számolnunk kell azzal, hogy egy eleve mozgó, sodródó deszkán kell majd felállnunk, és manőverezni is előbb el kell kezdeni. Nem beszélve a vadvízről és a hullámzó tengerről, amely ismét egy magasabb fokozat.

A legtöbb országban évszaktól függetlenül SUP-oznak. A sportos északiakat csak a fagy és a jég állíthatja meg, ők ugyanis télen is SUP-ra állnak, igaz, pulóverben és cipőben. Amúgy, ahogy snowboardot vagy terepbiciklit is kölcsönözhetünk napokra vagy akár hetekre, úgy SUP-ot is. Ha azonban egyből a vásárlás mellett döntenénk, úgy azzal érdemes számolni, hogy egy új SUP deszka ára 300 euró környékén kezdődik, onnantól pedig a határ a csillagos ég.

AMI MÉG ÉRDEKELHET