Ki és miért akarja megépíteni a világ legnagyobb repülőgépét?

A világ legnagyobb repülőgépét arra tervezik, hogy nehezen megközelíthető helyekre szállítsa a szélturbinák óriási alkatrészeit.

Illusztráció: Radia


A WindRunner, projektnéven futó repülőgép Mark Lundstrom, a Radia start-up alapítójának ötlete. Lundstrom meglátta a lehetőséget a szélenergia elterjesztésében, és megtalálta a módját annak, hogy megoldja a szélerőművek nagy méretű komponenseinek szállítását. Az elmúlt hét évet ő és mérnökei egy olyan repülőgép kifejlesztésével töltötték, amely képes hatalmas tömegű alkatrészek szállítására.

A WindRunner gigantikus repülőgép lesz, 109 méter hosszú, 24 méter magas és 80 méteres szárnyfesztávolságú – vagyis 32 méterrel hosszabb, mint egy Boeing 747-8-as. Miközben akár 80 tonnás terheket is képes lesz szállítani, mindössze 2000 méter hosszú kifutópályára lesz szüksége, amelyet ráadásul nem kell aszfaltnak borítania, elég a kavics vagy a murva is. A vállalat azt tervezi, hogy az amerikai összeszerelő üzemében, vezető repülőgépgyártó cégekkel együttműködve indítja majd be a gyártást.

Illusztráció: Radia

A repülőgépek nemcsak a hagyományos, szárazföldi szélturbinák alkatrészeit lesznek képesek távoli helyekre szállítani, hanem a tengeri szélerőművekhez használt nagy méretű turbinaelemeket is felvehetnek a fedélzetükre.

Ezek hossza elérheti a 91 métert, tömegük pedig meghaladhatja a 35 tonnát.

A nagy szélturbinák alkatrészeit jelenleg nem lehet a szárazföldi infrastruktúrán keresztül a fő szélerőmű-parkokba juttatni, ezeket csak speciális tengeri műveletekkel lehet szállítani.

Illusztráció: Radia

De miért akarna bárki is akkora szárazföldi szélerőműveket telepíteni, mint amekkorák a tengeren vannak? Mert a széltechnológiában a méret számít. „A tengeri turbinák több mint kétszer olyan erősek, mint a szárazföldi turbinák, mert nagyobbak - magyarázza Lundstrom.Ha ezeket a nagy turbinákat a szárazföldre tudnánk telepíteni, kétszer olyan nyereségesek lennének, és háromszor annyi területet nyitnának meg a gazdaságilag életképes szélerőművek számára. Miért nem a szárazföldön helyezzük el őket? A Radia a WindRunner megépítésével fog válaszolni erre a kihívásra, hogy a levegőn keresztül leküzdje ezeket az akadályokat.”

AMI MÉG ÉRDEKELHET