Több mint 400 éve működik a legrégibb macskaajtó

Az angliai katedrálisnak most is van saját macskája.


Évszázadokkal ezelőtt látványosan megbecsülték az egérfogókat, még fizetést is kaptak a munkájukért.

Az angliai Exeter városának Szent Péter-székesegyházában rejtőzik a világ legidősebb macskaajtaja, amely jelenleg is nyitva áll az állatok előtt. A fennmaradt feljegyzések alapján 1598-ban William Cotton püspök utasította az ácsokat az ajtó kialakítására, hogy a környék macskái megtisztíthassák a katedrálist az egerektől és a patkányoktól. A bejáratot egy csillagászati órához vezető faajtóba vágták, lehetővé téve a cicák állandó be- és kijárását – írja az ajtó történetéről a hamuesgyemant.hu

Fotó: Facebook

Exeter katedrális

Diane Walker író és történész, a téma szakértője szerint a kártékony rágcsálókat leginkább az óra kenéséhez használt állati zsír vonzotta a templomba. Az ellenük bevetett macskákat pedig a saját bejárat mellett más előjogok is megillették a középkorban, még fizetésük is volt: 14. és 15. századi iratok tanúsítják, hogy negyedévente 13 penny, olykor ennek a duplája járt nekik.

Fotó: Flickr

Fotó: Facebook

Exeterben pedig a 20. században is megbecsülték a templomi macskákat: a második világháború idején éveiben például egy olyan példány védte a katedrálist a rágcsálóktól, amely egy bagollyal harcolva vesztette el a fél szemét. A Szent Péter-székesegyház jelenlegi macskája Audrey névre hallgat, és bár fizetség már nem jár neki, a történelmi ajtót ő is rendszeresen használja.

AMI MÉG ÉRDEKELHET