Amikor semmire sem jut idő a fel- és leszállás között

Ezek a világ legrövidebb menetrendszerű repülőjáratai - van, amelyik csupán kétperces utat tesz meg...

Fotó: Shutterstock


Bár repülőgépes utazások önmagukban nem mindig tartanak túl sokáig, az előkészületekkel együtt már jelentős időt vehetnek igénybe. Vannak azonban olyan útvonalak is, amelyeknél csak perceket van a levegőben a repülőgép. Íme a világ legrövidebb repülős útvonalai!

​BONAIRE – CURAÇAO

A Karib-tenger déli részén, Venezuela partjainak közelében fekvő két sziget légvonalban csupán 71 kilométerre van egymástól. A Hollandiához tartozó Bonaire szigetét főként a búvárkodni vágyók keresik fel, és aki innen akar átugrani Curaçaóra (amely Hollandia társult állama), alig 35 percet kell repülnie.

DAR ES-SALAAM – ZANZIBÁR 

Hiába tartozik mindkettő Tanzániához, mivel Zanzibár az azonos nevű sziget központja, a 74 kilométeres távolságot leggyorsabban repülővel lehet leküzdeni. A természeti látványosságaik és a tengerpartjaik miatt népszerű két helyszín közötti utazás alig fél órát vesz igénybe.

SINT MAARTEN – SAINT-BARTHÉLEMY

Fotó: Instagram

Repülővel csupán 15 percet kell utaznunk a holland (Sint Maarten), illetve francia fennhatóság (Saint-Barthélemy) alá tartozó karibi szigetek között. Azonban már a Julianna holland királynőről, illetve III. Gusztáv svéd királyról elnevezett két repülőtér látványa is megéri az utat, mivel a rövid kifutópályákat a tengerpartok közelében építették ki.

KÁRPÁTOSZ – KÁSZOSZ

Az égei-tengeri Dodekanészosz-szigetcsoport két tagja közötti 34 kilométeres távolság komppal is alig fél óra alatt megtehető. Ha azonban ennél is jobban sietünk vagy felülről szeretnénk egy pillantást vetni a tájra, az Olympic Air légitársaság járatai mindössze 20 perc alatt átrepítenek minket egyik görög szigetről a másikra.

​WESTRAY – PAPA WESTRAY

Két skót sziget közötti, három kilométernél is rövidebb távolságot hidal át a világ legrövidebb repülőútja. Az Orkney-szigetekhez tartozó Westray és Papa Westray látszólag a világ végén fekszik, az utóbbi elsősorban Észak-Európa egyik legidősebb kőépítményéről, a Knap of Howarról ismert. A menetrendszerűen közlekedő gépek alig 1,5-2 percet töltenek a levegőben a két reptér között, a rekord pedig egy csupán 53 másodperc alatt megtett út.

AMI MÉG ÉRDEKELHET