10 különleges reptér – itt csak a legjobbak landolhatnak!

Hegycsúcsok közé, apró szigetekre vagy zord időjárású helyekre is épültek repülőterek, ám az ide érkezőknek nem árt az erős idegzet.

nepal lukla
Fotó: 123rf


Lukla, Nepál

youtu.be

Twin Otter landing in Lukla Airport, Nepal September 2018

A Mount Everesthez legközelebb eső repülőtér Nepálban található: a Tendzing–Hillary (Lukla) kifutópályája mindössze 520 méteres, így itt valóban csak a legképzettebb pilóták landolhatnak. Ők is csak nappal és megfelelő időjárási körülmények között, hiszen a kis gépeket fogadó reptér 2860 méter magasan, a Himalája csúcsai között bukkan elő. Tiszta időben el lehet látni a 40 km-re a Mount Everestig.

Toncontín, Honduras

youtu.be

Landings and take off from Tegucigalpa Toncontin HONDURAS

A világ egyik legkisebb nemzetközi repülőtere szintén hegyek közé épült, ráadásul úgy, hogy a pilótáknak közvetlenül landolás előtt éles, 45 fokos fordulómanővert kell végrehajtaniuk – amit csak tovább nehezítenek a gyakori erős széllökések.

Princess Juliana, Szent Márton-sziget

youtu.be

Extremely Low Landing at St Maarten Princess Juliana Airport- American Airlines A319

Rengeteg videó kering arról, ahogy a félig Franciaországhoz, félig Hollandiához tartozó karibi sziget repülőterén landolnak a gépek, azok ugyanis 20 méterrel a Maho Beachen sütkérező strandolók feje fölött szállnak le. Ez az egyik legrövidebb, nemzetközi gépeket is fogadó kifutó- és leszállópálya, a vége mindössze 80 méterre van a parttól.

Paro, Bhután

youtu.be

The World's Most Dangerous Approach - Paro, Bhutan

A Himalája egyik mély völgyében, 2200 méteres magasságban található, 5500 méteres csúcsokkal körülvett légikikötőt mindössze 15 pilóta használhatja a világon (külön engedély szükséges hozzá) és számukra is csak nappal és tiszta időjárásban engedélyezik a le- és felszállást. Ahogy a videóból kiderül, még tökéletes látási körülmények között sem könnyű itt landolni. A nepáli Katmanduból Paróra tartó, 40 perces út során öt is látható a világ legmagasabb hegycsúcsai közül.

Narsarsuaq, Grönland

youtu.be

Visual Approach into Narsarsuaq Airport (BGBW)

Bár a Narsarsuaq a sziget legdélebbi csücskén épült, még itt is minden nehezítő körülménnyel szembe kell néznie egy pilótának, ami egy leszállópályán lehetséges: jég, szél, hóesés, nehéz látási viszonyok és viszonylag rövid, 1830 méteres kifutó.

Funchal, Madeira

youtu.be

11 LANDINGS VIEW FROM ABOVE at Madeira Airport 01.02.2020

Ma Christiano Ronaldo Nemzetközi Repülőtér a neve Madeira légikikötőjének, amelynek a kifutóját az Atlanti-óceán fölé építették. A díjazott építmény 180 betonpilléren áll a vízben, a hegyek miatt ugyanis máshol nem volt lehetséges vízszintes pályát építeni. A pilóták szerint olyan itt leszállni, mintha banánhéjon kellene landolni: az erős óceáni szél miatt csak kézi navigálással lehet irányítani a gépet.

Courchevel, Franciaország

youtu.be

THE MOST DANGEROUS LANDING IN THE WORLD COURCHEVEL ALTIPORT

A 2008 méteres magasságban épült reptér az Alpokba érkező síelőket szolgálja ki. A leszállópálya 18 és fél fokos szögben lejt, ami ugyan lelassítja a gépet a rövid pályán (525 m), de csúszik is, azaz itt is elkél a tapasztalat a pilóták részéről. A különleges reptér a filmeseket is megihlette, itt forgatták A holnap markában című James Bond-történet egyes jeleneteit is.

North Front, Gibraltár

youtu.be

Dangerous Gibraltar Airport | British Airways @ Gibraltar | 4K

Az Ibériai-félsziget déli csücskén lévő, az Egyesült Királysághoz tartozó Gibraltár egyetlen repülőterének kifutója keresztezi a város főútját, vagyis minden érkező és felszálló repülőnél megállítják a forgalmat. A világ harmadik legveszélyesebb légikikötője: a gyakori köd mellett a környező hegyek miatt kiszámíthatatlan légörvények is nehezíti a pilóták munkáját.

Juancho E. Yrausquin, Saba

youtu.be

SABA landing & take off, 3 augustus 2012 1080p HD!

A Hollandiához tartozó sziget 15 perces repülőútra van a már említett Szent Márton-szigettől. Ez a világ egyik legkeskenyebb és legrövidebb (mindössze 400 méteres) kifutópályája, sok ide érkező kisgép kötött ki az óceánban, mert nem tudtak eléggé lefékezni landoláskor.

Congonhas, Sao Paulo

youtu.be

Landing in São Paulo city, Congonhas airport. Flying low over skyscrapers.

A világ egyik legnagyobb városának sűrűn lakott részén épült reptérre érkezők úgy érezhetik, hogy akár meg is érinthetnék az egyik fehér felhőkarcoló tetejét. A csúszós leszállópályán már számos baleset történt. A leginkább belföldi utazást kiszolgáló repülőtér évi 12 milliós forgalmat bonyolít, ezzel Brazília második legforgalmasabb légikikötője.

AMI MÉG ÉRDEKELHET