A természetimádók álma – egy ház, amelyet oda viszünk, ahová akarunk

A norvég Norske Mikrohus kerekeken guruló mobilházai a minimalista északi stílust tükrözik.

A Jeanette és David Reiss-Andersen házaspár alapította Norske Mikrohus kis méretű, tartós, mobilházakra specializálódott, amelyek könnyen mozgathatók. A cég most mutatta be legújabb modelljét, a Rast nevet viselő 16 négyzetméteres menedékházat, amely rövidebb időre az egész családot képes befogadni. Az építmény kellően könnyű ahhoz, hogy járművel is mozgatható legyen – csak hozzá kell kapcsolni a ház alatti, kerekeken guruló, fém tartószerkezethez.

Fotó: Norske Mikrohus

A házaspár 2018-ban alapította meg a céget, és első körben két házmodellt fejlesztettek ki. Első házuk, az Ada, 205, míg a Vilde nevű második modelljük 237 négyzetméteres volt. A Norske Mikrohus jelenlegi kínálatában három modell szerepel: a Heim, a Tind és a frissen kifejlesztett Rast.

Minden mobilházat úgy terveztek, hogy ellenálljon a norvégiai zord időjárási körülményeknek, minimális lábnyomot hagyva a természetben. Az új Rast vízálló teteje fekete alumíniumból készült, amely befedi a faszerkezetet és megvédi a sűrű havazástól, míg a bejárat dupla üvegajtaja az erős széltől óv. Emellett a tervezők két laminált rétegű, szigetelt ablakokat szereltek be, amelyek beengedik a természetes fényt a belső térbe, miközben panorámás kilátást nyújtanak a lakóknak a tájra.

Fotó: Norske Mikrohus

A mindössze 16 négyzetméteres Rast a kollekció legkisebb modellje, fából készült egyszerű belseje a minimalista skandináv stílust tükrözi. A beépített bútorok funkcionális és kényelmes környezetet teremtenek. A kétfrontos tető alá emeletes ágy került, míg a nappali kanapéja franciaággyá alakítható. A nyitott konyhát kompakt mosogatógéppel szerelték fel, a fürdőszobában pedig zuhanyzó található. Ezenkívül, az emeletes ágy aljáról felhajható egy kisebb asztal, kompakt étkezőhelyet biztosítva. A tárolópolcok a bútorokba integrálva találhatók, a lehető legjobban kihasználva a rendelkezésre álló helyet.

Fotógaléria

Fotó: Norske Mikrohus


Fotó: Norske Mikrohus


Fotó: Norske Mikrohus


Fotó: Norske Mikrohus


Fotó: Norske Mikrohus


Fotó: Norske Mikrohus

TIND modell


Fotó: Norske Mikrohus

HEIM modell


AMI MÉG ÉRDEKELHET