O băutură mexicană veche de 3000 de ani a revenit din nou la modă
Nu conține alcool și este nutritivă, sănătoasă și răcoritoare.
Populară acum nu doar în Mexic, ci și în întreaga lume, oamenii încep să descopere băutura tascalate, care datează din epoca mayașă.
Tascalate sau taxcalate, de culoare roșie-portocalie, este originară din Chiapas, cel mai sudic stat al țării din America Centrală, și este încă cea mai răspândită în această regiune, care acoperă fostul Imperiu Maya.
Se găsește în restaurante, piețe și centre comerciale.
Are o istorie îndelungată, fiind o băutură nonalcoolică populară în regiune de peste trei milenii. Inițial, a fost utilizată în scopuri ritualice, deoarece era folosită pentru a saluta domnitorul în Palenque, un centru religios mayaș, iar refuzul de a o bea putea avea consecințe grave.
Recent, tascalate a redevenit din ce în ce mai la modă, tot ce ai nevoie pentru a-l prepara este porumb măcinat, cacao și semințe de achiote, o specie de arbore originară din America Latină. Versiunile moderne conțin uneori și zahăr, scorțișoară sau chiar ardei iute, iar unele adaugă lapte în loc de apă. Poate fi băută caldă sau rece, iar magazinele din Chiapas și din statele membre învecinate vând acum pulbere instant de tascalate.
Toate aceste ingrediente, chiar și semințele de achiote, sunt acum disponibile și la noi în țară, astfel încât poți prepara acasă această delicatesă mexicană sănătoasă.
Tascalate este o băutură bogată în nutrienți, motiv pentru care este atât de populară (și) în Mexic.