5 indok, ha meg kell győznünk a téli túrázás előnyeiről!

Télen sokan a beltéri programokat, sportokat választják inkább az outdoor tevékenységek helyett, pedig sokkal előnyösebb a kinti mozgás. Eláruljuk, miért!


Fotó: Unsplash


1. Stresszoldás

Ha sokat vaggy fal között, lehet olyan érzésed, hogy szorongsz valamitől, vagy túl sokáig ébren tartanak a gondolataid. Az alvásproblémákra és a feszültség levezetésére az egyik legjobb mód a mozgás. Télen pedig különösen fontos, hogy mindig jó formában legyél, mert kipihenten, kisimultan könnyebben tudsz védekezni a vírusok, betegségek ellen is

2. Vérkeringés

Ha sokat ülsz, akkor kifejezetten szükséged van legalább heti egy nagyobb kirándulásra – persze az ideális heti 3, legalább 30 perces edzés lenne a legjobb, de ha erre nem tudsz időt szorítani, akkor hétvégén menj egy nagyobb túrára, amiben van emelkedő is. Ha kicsit megerőlteted magadat, annál jobbat teszel a tüdődnek és a vérkeringésnek.

3. Pihentebb szemek

Fotó: Unsplash

Ha monitor előtt végzed a munkádat vagy közelre kell nézned folyamatosan, akkor a túrázás azért is jó, mert a távolba meredés – akár bambulás – pihenteti a szemedet és az idegrendszert. Igaz, télen, nem a nyugtató zöld színű táj tárul elénk, helyette más szépségeket láthatunk: deres, havas lombokat, jég alól kikandikáló színes bogyókat, havas hegyeket.

4. Közösség

A járvány miatt sokkal kevesebb a társasági program, főleg télen. Kevesebb szülinap, buli, koncert, közös vacsorák – a rég nem látott barátaiddal és családtagjaiddal például szuper közös program lehet, ha minden hónapban fixen szerveztek egy közös kirándulást. A társas kapcsolatok ápolása legalább olyan fontos az egészséghez, mint a fizikai fittség! Mindenki bedobhatja a túraötleteit, amiből válogattok.

5. Mentális egészség

Fotó: Unsplash

Ha feszegeted a határaidat a természetben, az nagyon jó hatással van a mentális egészségedre. Ez nem azt jelenti, hogy téli teljesítménytúrákra kell jelentkezned, sőt akár le is lassulhatsz, a lényeg, hogy egyensúlyba kerülj. Ha neked a gyorsaság a kihívás vagy a megtett út hossza, akkor abban leld meg a motivációt. Vagy ha eddig utáltad a hideget és most képes vagy akár 2-3 órát is kint tölteni anélkül, hogy elátkoznád a helyzetet, máris fejlődtél. Ha fázós vagy, akkor szerezz be technikai alsóruházatot, ami elvezeti a nedvességet és így biztosan nem fogsz fázni és megfázni. Nagyon fontos még a meleg, bélelt, vízálló lábbeli is, hogy komfortosan érezd magad. Ha a téli kirándulás mégsem lett a kedvenced, nem probléma, ott van még mozgásnak a szánkózás, a korcsolyázás és síelés is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET