Ezek voltak a világ legdrágább városai 2023-ban!

Az emelkedő költségek elkerülhetetlenül azt eredményezték, hogy sok városban drágább lett az élet - de néhányat ez jobban érintett, mint másokat.

Fotó: Pixabay


Az Economist Intelligence Unit (EIU) által közzétett 2023-as világszintű megélhetési költségindex (2023 Worldwide Cost of Living) szerint az átlagos megélhetési költségek idén 7,4%-kal emelkedtek. Az élelmiszerárak emelkedtek a legnagyobb mértékben. Bár ez az ugrás valamivel kisebb, mint az a 8,1%-os növekedés, amelyet ugyanez a tanulmány 2022-ben regisztrált, a számok még mindig jelentősen meghaladják a "történelmi trendeket".

A világ legdrágább városa idén „holtversenyben” Szingapúr városállam és a svájci Zürich lett.

Az utóbbi felemelkedését a tavalyi lista hatodik helyéről, a svájci frank felértékelődésének, valamint az élelmiszerek, a háztartási cikkek és a szabadidős tevékenységek magas árainak tulajdonította az elemzés. Szingapúrral kapcsolatban a drága közlekedést és a ruházkodást emelték ki.

Fotó: Shutterstock

Zürich


ÎA 2023 Worldwide Cost of Living tanulmány 173 nagyvárost elemzett, és 200 termék és szolgáltatás több mint 400 egyedi árát hasonlította össze. A venezuelai Caracas nem került bele a vizsgált metropoliszok közé, mivel ott 2022 óta 450%-kal emelkedtek az árak.

Bár tavaly New York holtversenyben végzett az első helyen Szingapúrral, a népszerű amerikai úti cél, ahol a tanulmány szerint 1,9%-kal emelkedtek az árak, a harmadik helyre esett vissza, holtversenyben a svájci Genffel. A szíriai Damaszkusz továbbra is a világ legolcsóbb városa, és ezzel Teheránt és a líbiai Tripoli után következik a lista utolsó, 173. pozícióján.

Fotó: Shutterstock

New York

A közüzemi szolgáltatások, a háztartási alkalmazottak és a dohányáruk költségei az amerikai városokban voltak a legmagasabbak, míg a nyugat-európai városok a szabadidő, a közlekedés és a háztartási cikkek tekintetében tartoztak a legdrágábbak közé. A felmérés szerint az élelmiszerek és az alkohol az ázsiai városokban voltak a legdrágábbak.

A VILÁG 10 LEGDRÁGÁBB VÁROSA 2023-BAN

  • 1. Zürich és Szingapúr (holtversenyben)
  • 3. New York és Genf (holtversenyben)
  • 5. Hong Kong
  • 6. Los Angeles
  • 7. Párizs
  • 8. Tel Aviv és Koppenhága (holtversenyben)
  • 10. San Francisco
AMI MÉG ÉRDEKELHET