Végre repülővel is eljuthatunk az egyik legszebb olasz régióba

Júliustól indulnak be a járatok.

Fotó: Shutterstock


Csogálatos tengerpartjaival, történelmi emlékeinek sokaságával és fantasztikus konyhájával Olaszország nem véletlenül számít Európa egyik legnépszerűbb úti céljának. Azonban míg a nagyvárosokba, például Rómába, Milánóba vagy Velencébe könnyű eljutni, néhány közkedvelt régióba már sokkal bonyolultabb. Ezek közé tartozik az Amalfi-part is, bár a hírek szerint rövidesen változik a helyzet.

Színes házikóival és meredek sziklafalaival az Amalfi-part a turisták egyik legkedveltebb olasz térsége, a külföldről érkezők számára azonban igencsak bonyolult volt az odautazás. Idén nyártól viszont már átszállás nélkül is eljuthatunk Amalfi, Sorrento vagy Positano városaiba, ugyanis a tervek szerint júliusban megkezdi működését a Salerno Costa d’Amalfi repülőtér, amely 45 kilométerre fekszik Amalfi, valamint 21 kilométerre Salerno városától.

Illusztráció: aeroportodinapoli.it

Nem egy újonnan épített repülőtérről van szó, csupán az elmúlt nyolc évben nem fogadott kereskedelmi járatokat. Eredetileg katonai célokra épült 1926-ban, és pilótaiskolaként, tűzoltó bázisként, később pedig magánrepülőtérként is működött, a nemzetközi légiszállításba viszont csak 2007 és 2016 között kapcsolódott be. Idén viszont újra megnyitja kapuit a kereskedelmi forgalom előtt, az első gépek július 11-én szállnk majd fel róla.

Illusztráció: aeroportodinapoli.it

A hírek szerint már meg is hosszabbították a kifutópályát, és 2027-re elkészülhet a vadonatúj, természetes és fenntartható anyagokból épülő utasterminál is. Bár a reptér már júliustól működni fog, a fejlesztések fokozatosan zajlanak majd: a Time Out szerint az évi hatmillió utast fogadó végleges változat valamikor 2043 körül készül csak el. Az első járatokat a spanyol Volotea indítja: júliusban a franciaországi Nantes és a szardíniai Cagliari városaiba, majd szeptembertől Veronába és a szicíliai Cataniába is. Idővel pedig más légitársaságok gépei is landolhatnak itt.

AMI MÉG ÉRDEKELHET