5 hely, ahol fizetnek az új letelepedőknek

Íme néhány település és régió, ahol pénz jár azért, ha odaköltözöl.

Fotó: 123rf


A járványhelyzet számos emberből hozta elő a vágyat, hogy szeretne természetközeli településen élni, vagy csupán valóra váltani egy régi álmot és világot látni, kipróbálni, milyen egy teljesen más kultúrát megismerni, beilleszkedni egy addig távoli nép életébe. Azoknak, akik távolabbra merészkednének, megmutatjuk, hol várják őket tárt karokkal, olyannyira, hogy még anyagi támogatásra is számíthatnak. Mielőtt azonban elkezdenénk csomagolni, érdemes utánajárni, hol, milyen engedélyekre van szükség a letelepedésre…

Topeka, Egyesült Államok

Fotó: Unsplash

Kansas állam 10 ezer dollárt fizet azoknak, akik Shawnee megyében bejegyzett cégnél dolgoznak, akár távmunkában is. Vagyis ehhez még csak nem is kell az észak-amerikai városba költözni, de az itt ingatlant vásárló vagy tartósan bérlő letelepedőknek is számos kedvezményt nyújt a városvezetés.

Sambuca di Sicilia, Olaszország

Fotó: Instagram

Az olasz sziget egyik legszebb városa Palermóhoz közel fekszik. A településen már szinte csak idősek laknak, így az önkormányzat elképesztően olcsó ingatlanokkal akarja vonzóvá tenni az odaköltözést. Feltétel, hogy letétbe kell helyeznünk 5000 eurót, hogy majd 3 éven belül felújítjuk új tulajdonunkat, és csak akkor kapjuk vissza a letétet, ha a felújítás után beköltöztünk a lakásba vagy házba. Hogy mi a csavar a sztoriban? Ezek olyan régi épületek, hogy szinte annyiba kerül a felújítás, mintha vennénk egy jó állapotú lakást máshol Olaszországban.

Ponga, Spanyolország

Fotó: Getty Images

A több ezer éves, bronzkori hegyi település lakossága a 600 főt sem éri el, pedig pár éve még 900-an laktak itt. Az önkormányzat ezért 3000 eurós kezdő segélyben részesíti az ide költöző fiatalokat, családalapítás esetén pedig ugyanekkora összeget ajándékoznak az első gyerek megszületésekor. A környék egyébként csodálatos, a városnak saját arborétuma is van.

Santiago de Chile

Fotó: Pexels

A dél-amerikai ország 10 éve a fővárosban vezette be a kezdő vállalkozások támogatását: 40 000 dollárt adnak azoknak a nőknek, akik itt indítják be a cégüket, illetve az oda települő, 3 évesnél fiatalabb vállalkozásoknak is. A pályázat nyertesei egy évig kapnak munkavállalási vízumot és egyéb infrastrukturális támogatásokat is.

Saskatchewan, Kanada

Fotó: 123rf

A több 650 ezer négyzetkilométeres tartományban kevesebb, mint 1,2 millióan élnek. Az egyetem után legalább egy évre ideköltöző fiatalok 20 ezer kanadai dollárral a zsebükben kezdhetik építeni az egzisztenciájukat, ha megfelel nekik a hideg, de modern Regina vagy Saskatoon.

AMI MÉG ÉRDEKELHET