Az aktívan pihenők paradicsomai – „titkos” görög szigetek (2. rész)

Futás, kirándulás, úszás, szörfözés tekintetében igen erős a mezőny – azok tehát, akik a nyári forróságban is élvezettel sportolnak, nem fognak csalódni az alábbi görög szigetekben.

Fotó: Shutterstock

A nem felkapott görög szigeteket felvonultató sorozatunk első részében megmutattuk, miért és hogyan érdemes a kevésébé ismert görög szigetek felé venni az irányt, most bemutatjuk az aktív pihenők paradicsomait, majd következnek a legcsendesebb helyek, a családosok szigetei, valamint a legautentikusabb görög élményeket kínáló célpontok.

​Karpathosz

Fotó: Shutterstock

Ez a desztináció pár nap ráérős fürdőzés után az izmok átmozgatásában is remek társunk lesz.

A Rodosztól délnyugatra fekvő sziget változatos domborzatával ideális a túracipős időtöltésre. Az ösvényeken nincs hiány magas kaptatókban, lankás dombokban, tengerparti panorámát ígérő kiszögellésekben. Ha nagyobb magasságokba vágynánk, hódítsuk meg az 1215 méteres Kali Limni csúcsot, vagy járjuk végig a sziget leghosszabb, 21 km-es túraútvonalát Avlona és Agia Aikaterini között. Olympos faluba szintén megéri elsétálni, hiszen a szerpentinek fáradalmaiért bájos kis utcák, tradicionális, valószínűtlenül tarka lakóépületek látványa kárpótol majd.

Vagy inkább a hullámokat lovagolnánk meg? Semmi akadálya!

A meltemi szélnek köszönhetően Karpathosz nyugati partjainál – különösen az Arkasa-öbölben – napokon át szörfözhetünk. Tudásunkat több helyi iskolában is elmélyíthetjük, az adottságok kezdőknek és haladóknak is élvezetessé teszik a deszkázást.

​Amorgósz

Fotó: Shutterstock

Az Égei-tengerből kimagasló Amorgósz egy filmforgatás kapcsán került fel a természetbúvárok térképére, ám a viszonylag nehezen megközelíthető szigetet bő harminc évvel a Luc Besson-féle A nagy kékség bemutatója után is csak kevesen keresik fel, így a magányos természetjárás élménye garantált.

A jelölt túrákat a helyiek kék utaknak nevezik, mert mindegyikről pompás kilátás nyílik a tengerre.

A legszebb ösvény a roppant sziklafalhoz tapadó 11. századi kolostor, Hozoviotissa mellett vezet el, míg a sziget délnyugati csücskében a partra vetett Olympia hajóroncshoz sétálhatunk le. Akármerre indulunk, vad, zabolázhatatlan természetet találunk! Amorgószon búvárszemüvegre is szükségünk lesz: az Agia Anna, a Kalotaritissa és a Mikri strandok vize kristálytiszta és békés, így veszélyes áramlatok híján akár az egész napot a tengerben tölthetjük virgonc kishalak és kövek közé bújó polipok után kutatva.

Sorozatunk következő részében három olyan csendes és „eldugott” görög szigetet mutatunk be, amelyeken mintha megállt volnaz idő.

AMI MÉG ÉRDEKELHET