Látványos, de nyugodt albán romváros a Jón-tenger partjainál

Aki nyaralása alatt el akarja kerülni a turisták tömegét, és mégis egy természeti és történelmi látnivalókban gazdag helyre vágyik, válassza Albánia legdélibb csücskét.

Fotó: Shutterstock


Korfu szigetével szemközt fekszik Albánia egyik mesés romvárosa, amelynek története egészen az ókorba nyúlik vissza. A görög határhoz közeli Buthróton minden szempontból ideális célpont, ráadásul a hőmérséklet már márciusban is meghaladja a 20 Celsius-fokot.

Vergilius római költő szerint a trójai Priamosz király fia, Helénosz alapította meg Buthrótont az akkoriban Epirusznak nevezett régióban, és a mondák alapján a Trója eleste után új otthont kereső Aineiasz is járt a görög mitológia emlékét jelenleg is őrző városban. Az viszont történelmi tény, hogy az Antonius és Kleopátra vereségét hozó actiumi csata (Kr. e. 31.) után Augustus császár római kolóniát alapított itt veterán katonáinak, sorra épültek a fürdők, a fórum és különböző épületeket – Buthróton fejlődésnek indult. A 9. században az egész város a Bizánci Birodalom részévé vált, később pedig állt velencei, Anjou, oszmán, majd a napóleoni háborúk idején francia uralom alatt is.

Fotó: Shutterstock

A romváros épületei ennek megfelelően egyszerre képviselik több mint két évezred különböző korszakait. A római korból fennmaradt épületek között van az Aszklépiosz-szentély, a széles promenád az Oroszlán- és a Szkaiai-kapuval, valamint egy színház is. A korai kereszténység idejét a helyi bazilika és egy mozaiklépcsős keresztelőkápolna idézi fel.

Fotó: Shutterstock

Nem csak az ókori emlékek miatt érdemes felkeresni Buthrótont, hiszen a környék tengerpartjai – mint például a Plazhi Ksamilit, a Lori és a Pulëbardha – is rendkívül vonzóak. A természeti látványosságok sorát növeli a több mint 9000 hektáros, régészeti szempontból jelentős Buthróton Nemzeti Park, amely 1992 óta része az UNESCO Világörökségnek. A park domborzata rendkívül változatos; édesvízi tavak, lagúnák, sólepárló mocsarak, nyílt síkságok, nádasok és apró szigetek egyaránt megtalálhatók itt. Területén több mint 1200 különböző állat- és növényfaj él – még delfinek, teknősök és fókák is.

Fotó: Instagram

A környék legjobb szálláslehetőségei a közeli Saranda üdülővárosban találhatók, amelynek legfőbb látnivalói a gyönyörű, amfiteátrumszerű Sarandai-öböl, a 16. századi vár, a Kék szem forrás és a 40 mártír kolostora. A várostól északra fekvő Ksamil-sziget aranyló homokos partjai is remek hely a nyaralásra.

AMI MÉG ÉRDEKELHET