„Călătoria înseamnă cunoaștere” – interviu cu Alexandra Ungureanu

Alexandra Ungureanu ne-a povestit plină de entuziasm despre destinaţiile, aventurile, obiceiurile și planurile de călătorie.

Alexandra Ungureanu este o cântăreaţă de succes, cu propria ei emisiune de muzică și divertisment pe Youtube, dar noi am stat de vorbă cu ea în calitate de influencer în domeniul travel.

Sunt cărţi de călătorie – citite chiar în copilărie sau când erai adolescentă – care te-au marcat sau te-au inspirat?

Am fost fascinată în copilărie de cărţile lui Jules Verne și am călătorit prin universul lui fabulos cu ochii minţii. România, în schimb, am parcurs-o și o parcurg de la un capăt la altul cu ocazia concertelor. Am suferit că am trecut pe lângă locuri minunate fără să am timp să le admir îndeaproape. Alergam spre probele de sunet, cântam, apoi mergeam la hotel. Și tot așa a doua zi.

Conform paginii tale Instagram, în ultimul timp ai reușit să descoperi și ţara noastră, devenind chiar un influencer în acest domeniu.

Da, în ultimii ani am reușit să mă organizez și să călătoresc prin România, mai ales în timpul săptămânii, să mă bucur în egală măsură de natura fantastică, în multe locuri, încă sălbatică dar și de locurile create de oameni. S-a investit mult în turism în ultimii ani, cu viziune și inspiraţie din afară, cu accent pe design, pe bun gust, pe tehnologie și în accesorii care să întregească experienţa de travel: piscine infinite, spauri fabuloase, jacuzzi-uri panoramice. Ai ce să vezi în ţara noastră.

Tu cum vezi, cum au schimbat domeniul de travel Instagramul și celelalte reţele sociale?

Reţelele de socializare reprezintă unul dintre cele mai importante instrumente de promovare, de marketing în zilele noastre. S-au creat meserii noi în jurul acestui domeniu și pot spune că și eu sunt un creator de conţinut pe zona de travel. Merg des în locuri de cazare nou apărute, mai ales în România și le prezint, în felul meu. Oamenii se inspiră din materialele mele când se gândesc să-și aleagă destinaţiile de vacanţă și primesc des întrebari despre diferite locaţii sau cereri de recomandări în acest sens.

​ALEXANDRA UNGUREANU

  • S-a născut la Onești, a învăţat muzică de la vârsta de șase ani, obţinând rezultate remarcabile la diverse concursuri de muzică pentru copii.
  • Începând cu anul 2001, a colaborat cu formaţia Sistem.
  • Din 2004 a devenit vocea principală a formaţiei Crush, formulă în care au lansat două albume de studio.
  • Între 2009-2010, a fost jurat pentru concursul „Be a Disney Channel star" pe canalul Disney Channel România.
  • În 2020 a câștigat competiţia de fashion „Bravo ai stil!” de pe canalul TV Kanal D.
  • Are emisiunea ei „Duet cu Alexandra” pe canalul YouTube al Kanal D.

Cum alegi destinaţiile de călătorie?

În ultima vreme primesc destule invitaţii în info-tripuri sau aventuri cu target special, aici sunt norocoasă. Altfel, am o gașcă bestială pentru călătorii, prietenii de la Călător în bascheţi, și avem deja câţiva ani în care ne organizăm vacanţe de neuitat împreună, cu ponturi primite în zona celor mai recente locuri de cazare deschise în ţară. Sunt zone în care m-aș întoarce în fiecare lună, dacă aș putea, prin Maramureș sau Bucovina, prin Apuseni, dar nu e timp. Afară prefer să merg pentru a vedea concertele artiștilor pe care nu prea am ocazia să-i văd în România. Și mai aleg destinaţii însorite când la noi e frig și simt nevoia de o porţie de vitamina D.

Ce loc pe care l-ai vizitat te-a impresionat cel mai tare?

Japonia – o cultură uluitoare, atât de diferită de a noastră.

Ce diferenţe crezi că există între călătoriile în Europa și cele din afara ei?

Sunt diferenţe destul de mari de cultură și abordare a localnicilor. Cred că pentru călătoriile în locurile mai speciale trebuie să te instruiești puţin, astfel încât să nu ajungi să faci gafe insurmontabile sau să ai probleme cu legea. În rest, rămâne bucuria descoperirii și a experienţelor noi.

În ce fel crezi că se schimbă oamenii atunci când călătoresc?

Călătoria înseamnă cunoaștere, a lucrurilor din exterior, dar și dinăuntrul tău. E cel mai bun lucru pe care îl poţi face în viaţa asta cu banii câștigaţi.

Ce înseamnă pentru tine a ieși din zona de confort în timpul unei călătorii?

Deși sunt artist, nu sunt cel mai sociabil și deschis om posibil. Dimpotrivă, sunt emotivă, timidă și nu mi-e ușor să intru în contact cu oamenii pe care nu-i știu. Ori în călătorii, fix asta se întâmplă, și de multe ori, făcându-mi curaj, am ajuns să cunosc experienţe și povești de viaţă fantastice, sau să leg prietenii valoroase.

Care a fost cea mai mare provocare cu care te-ai întâlnit în timpul unei călătorii?

Nu prea am avut surprize majore în timpul vacanţelor mele, așa că am acceptat provocarea „Asia Express” acum 2 ani. Deși e un show TV, totul e cât se poate de veridic și sunt convinsă că nu se va mai întâmpla să mă cazez, să călătoresc și să mănânc într-o ţară străină, fără bani și fără telefon.

Care a fost cel mai surprinzător lucru pe care l-ai făcut sau văzut?

La momentul respectiv, a fost vacanţa vieţii mele și o aventură totală. Am fost în Zanzibar când nu prea ajungeau românii, prin 2009, am stat o lună și jumătate, m-am blenduit în stilul de viaţă al celor din insulă. Nu am stat în resort, ci în bungalow fără geamuri, cu apă încălzită la soare, am făcut scufundări, eu fiind claustrofobă, dar am cedat frumuseţilor Oceanului Indian. A fost o experienţă sălbatică și de neuitat.

Care sunt lucrurile pe care le consideri indispensabile când călătorești?

Nu prea călătoresc light. Dar înainte de a ieși din casă, mă asigur că am actele necesare destinaţiei în care plec, cardul, telefonul și încărcătorul, un card de memorie pentru poze și un mic set de medicamente.

Cum te pregătești înainte de a pleca la drum? Planifici totul în detaliu sau preferi spontaneitatea?

Spontaneitatea nu este tocmai atuul meu... Trebuie să am date foarte precise despre locurile în care urmează să ajung, vreme, cazări, activităţile de parcurs. Bagajul meu este mereu destul de consistent. Sunt pasionată de zona de fashion și îmi doresc să mă potrivesc cu mood-ul locurilor în care merg. Am mereu multe haine, accesorii, încălţări și nu îmi place neapărat să fac cumpărături în vacanţe. Acestea sunt pentru experienţe deosebite, mai mult decât pentru relaxare. Dacă vreau să mă odihnesc 100% stau acasă și dorm.

Preferi să reușești să vezi mai multe locuri sau să cunoști foarte bine unul?

De obicei plec în vacanţe mai lungi, din care ajung în mai multe destinaţii.

Cu ce suveniruri te întorci de obicei dintr- o călătorie?

Nu sunt fană a magneţilor de frigider sau a lucrurilor inutile. De obicei aduc celor dragi dulciuri sau băuturi cu specific local, iar eu rămân cu multe poze, videouri și amintiri superbe.

Care este cel mai bun sfat de călătorie pe care l-ai primit?

În vacanţă nu există dietă. Și mai bine să regreţi ceva ce ai făcut decât ce nu ai făcut...

Care e mâncarea ta preferată descoperită în timp ce călătoreai?

Sunt o gurmandă, îmi place să mănânc și, la capitolul ăsta, vacanţele vin mereu la pachet cu „gustos” și „prea mult”. Fiind o mare amatoare de pește și fructe de mare, o să aleg ca experienţă culinară deosebită creveţii picanţi la tigaie mâncaţi la Barca Bella din Lisabona, dar și un pește la cuptor servit undeva pe malul mării, în Algarve, tot Portugalia. Nu știu ce fel de pește era, dar acel gust nu a mai fost egalat de atunci.

Dacă ar trebui să alegi o singură experienţă de călătorie, pe care ai repeta-o oricând, care ar fi aceea?

Vacanţa din Thassos de anul trecut. 27-28 de grade la final de septembrie, o atmosferă ușor nostalgică, mâncare incredibil de bună, liniște și foarte puţini turiști, spre deloc.

Ce planuri ai pentru viitoarele călătorii?

Am bilete în Barcelona în luna mai și sunt convinsă că e loc de multe surprize până la sfârșitul anului. Dacă e un loc pe care trebuie să-l bifez neaparat, e orașul american Nashville, pentru că sunt o mare iubitoare a muzicii country. Sper să ajung în toamnă.

AMI MÉG ÉRDEKELHET