De necrezut, dar arheologii au găsit intacte aceste alimente străvechi!

Arheologii sunt preocupați și de ceea ce au mâncat și au băut oamenii altor epoci, dar și de cât de asemănătoare sunt aceste alimente cu ce mâncăm noi astăzi.


CEA MAI “BĂTRÂNĂ” PÂINE DIN MAREA BRITANIE

Există două teorii în legătură cu cea mai veche pâine din Marea Britanie: unii susțin că mâncarea găsită în Oxfordshire provine dintr-o groapă de gunoi inundată, iar alții cred că a fost descoperită într-un loc de sacrificiu religios. Bucățile de pâine carbonizate din epoca neolitică au fost descoperite în secolul al XX-lea, printre alte rămășițe, și potrivit arheologilor, în starea lor inițială ar fi putut fi o pâine cam prea coaptă de 5500 de ani. Și de unde știu că a fost o pâine? Unul dintre arheologi a observat în ea boabe zdrobite de orz. Dacă au estimat corect vârsta descoperirii, atunci cel mai probabil a fost pâinea unora dintre primii imigranți din Europa care s-au stabilit în Marea Britanie.

VIN DIN EPOCA ROMANĂ

În 1867, arheologii au găsit o sticlă de vin roman lângă orașul german Speyer, datând aproximativ din anul 325, iar de atunci este cel mai vechi vin cunoscut, încă în formă lichidă. Băutura era într-un sarcofag în compania altor câteva sticle, dar celelalte erau deja goale. Vinul a fost conservat turnând deasupra ulei de măsline, care l-a protejat de oxidare – după 1600 de ani, nu mai avea conținut de alcool și textura sa a devenit ceroasă.

Foto: Pixabay

SUPĂ CHINEZĂ STRĂVECHE

La construirea unui nou aeroport în Xi'an, muncitorii care săpau terenul au găsit un vas închis, în care era o supă de oase. Experții au estimat că vârsta supei este de aproximativ 2400 de ani. Xi'an nu doar astăzi este important din punct de vedere economic, dar și în trecut, în timpul Drumului Mătăsii a avut un rol central. Cândva a fost capitala Chinei, unde a trăit primul împărat al țării, în mormântul căruia a fost descoperită şi legendara armată de lut. Supa îngropată într-o oală de bronz a fost de asemenea plasată într-un mormânt de lux. De-a lungul mileniilor, oala s-a schimbat în verde din cauza oxidarii bronzului.

FAIMOSUL UNT IRLANDEZ

Depozitarea untului nu a fost ușoară cu mii de ani în urmă, dar, din fericire, acum 3000 de ani câțiva oameni din Kildare au decis să scufunde rezervele de unt ale familiei într-o mlaștină de turbă, care a conservat produsul lactat. Untul de mlaștină găsit în 2009 a rămas intact timp de milenii, iar textura sa amintea mai mult de ceara folosită pentru îmbălsămare. Vasul este expus în Muzeul Național Irlandez.

CELE MAI VECHI PASTE

În 2005 în China, pe malul Fluviului Galben, a fost descoperită Lajia, unde a fost săpat un întreg oraș din epoca bronzului. În Lajia s-au găsit și cele mai vechi paste, preparate din mei, și care au supraviețuit întâmplător. Valea a fost inundată de fluviu, iar interacțiunea nămolului adus de valul de apă cu căldura din vas a creat probabil un vid în vas, astfel încât acest aliment sigilat ermetic de aer a putut supraviețui.

AMI MÉG ÉRDEKELHET