Fedezd fel az Amalfi-partot – Strandok, programok, szállások!

Az Amalfi-part igazi turistalátványosság Olaszországban, amely Salernotól Sorrentóig tart.

Foto: Unsplash

Miért is olyan különleges Amalfi? Az intenzív citrom- és borókaillat közepette a Földközi-tenger teljes esszenciája megtalálható itt. Sokan állítják, hogy sehol a világon nincsenek ilyen harmóniában a színek, a fények, a tenger és a hegyek. Íme, egy teljes útravaló az olasz paradicsomhoz a szállásoktól, a programokon át egészen a legjobb túraútvonalakig.

Ha strandolnál

Fotó: Pixabay

Régen kizárólag hajóval vagy gyalog lehetett megközelíteni az Amalfi-partot, de mára, akár négy- vagy kétkeréken is begurulhatsz. A Santa Croce strand azonban továbbra is csak hajóval érhető el a város kikötőjéből, és ez az egyik legszebb hely a fürdőzésre. Tökéletes azoknak, akik a tenger mellett szeretnének ebédelni, amit a Ristorante Da Teresában meg is tehetnek – ez az étterem különösen erős az autentikus halételekben, tengeri fogásokban.

A Fiordo di Furore egy apró halászfalu meredek sziklái között pihen, úszásra és napozásra is remek hely, de azt tudni kell, hogy körülbelül csak délután kettőig süt ide a nap.

A Maori strand (Amalfitól 5,5 kilométerre) a környék leghosszabb és legszélesebb homokos strandja, mellette pedig megtalálod a már kavicsokkal is tarkított Minorit, ami jóval kisebb. Ha nem csak napoznál és úsznál, menj el a Salerna megyei Cetara Beach-re. A halászvároska csodás programot ígér, a pihenésen kívül jókat ehetsz, ihatsz és sétálhatsz, gyönyörködve a színes halászhajókban.

Ha sétálnál

Fotó: Unsplash

Sétálj végig a kb. 8 kilométeres Il Sentiero degli Dei útvonalon, amely minden bizonnyal a félsziget egyik legszebb gyalogos ösvénye – hihetetlen látvány nyílik az Amalfi-partra és Caprira. A legenda szerint a görög istenek itt haladtak át, amikor Odüsszeusz védelmére keltek a Li Galli-szigetén tartózkodó szirének ellen.

Szintén csodás élmény a Grotta dello Smeraldo barlang Conca dei Marini községben. A barlangot, mely egy részét tengervíz tölti ki, egy halász fedezte fel 1932-ben. Az egyetlen nyílás a külvilág felé közvetlenül a vízszint alatt található, ennek köszönhető a víz jellegzetes smaragd fénye.

A Valle delle Ferriere Nemzeti Parkban, a Chiarito patak szurdokvölgyében jól átmozgathatod magad (kb. 3-4 óra), miközben középkori öntödék romjai között és gyönyörű vízesések mellett haladsz el. Néhány húsevő növény is keresztezheti utadat a völgyben, ahol az évi átlaghőmérséklet 15°C felett van és rendkívül párás a levegő.

Hol szállj meg?

Fotó: Facebook

La Sirenuse

Ha igazán hangulatos szállást keresel, akkor ott a Le Sirenuse: egy lélegzetelállítóan szép szálloda Positanóban, ami az Amalfi-part többi településével együtt 1997 óta része az UNESCO világörökségének. A komoly spa-részleggel rendelkező hotelben magadba szívhatod a pár lépésre található sós tenger illatát, és nagyot úszhatsz a citromfákkal körülölelt medencében. De, csak miután kipihented magad a hófehér nyugágyak egyikén.

A Conca dei Marini halászfaluban található 17. szádai kolostorból kialakított szálloda, a Monastero Santa Rosa Hotel & Spa egy sziklán csücsülve lenyűgöző kilátást nyújt a türkizkék vízre, étlapján pedig isteni ételek szerepelnek, melyek a kerti pergolák alatt is elfogyaszthatók. Ha egy kiadós kajakozás vagy nagy, városi túrázás után szeretnél egy kicsit lazítani, akkor ebben a szállodában találod meg a környék legjobb wellness-szolgáltatásait.

A turisták toplistáján szerepel még a sziklafalba épített Villa La Rondine, Revello település legmagasabb pontján. Itt ciprusok, citromfák, fenyők és olajfák alatt hűsölhetsz.

Fotó: Facebook

Ha Olaszország, akkor kávé és süti! A Pansa 1830-ban nem fogsz csalódni! A cukrászda és kávézó épülete különleges építészeti keverék, mely a rómaitól a gótikusig, áthaladva a bizánci és a barokk korszakon sok mindent felvonultat. Ha itt jársz, és a látványt sikerült befogadnod, mindenképpen kérj a presszód mellé egy citromkrémes pasticciottót (olasz töltött sütemény) is.

AMI MÉG ÉRDEKELHET