Íme, ezért vezetik be Amszterdamban Európa legmagasabb az idegenforgalmi adóját!

A 900 ezer lakosú Amszterdam 2022-ben több mint 17 millió turistát fogadott, és ez a szám 2024-ben várhatóan meghaladja a 20 milliót.

Fotó: Shutterstock

A holland főváros hatóságai megerősítették, hogy a szállodai tartózkodásra kivetett adó 2024-től 7%-ról 12,5%-ra emelkedik. Ez reálértéken azt jelenti, hogy egy 175 eurós éjszakánkénti szállásdíj jövő évtől 191,80 euróba kerül, azaz 6,65 euróval többe, mint a jelenlegi árak és adók.

Fotó: Shutterstock

A Moneytransfers nemrég közzétett egy tanulmányt, amely szerint Amszterdam a világ 17. legforgalmasabb turisztikai célpontja. A város turisztikai aktivitásának mérséklésére már életbe léptettek különböző határozatokat, illetve további tervekről is tárgyalnak.

Ám valójában egyes turisták viselkedése, és nem a magas számuk az igazán nagy probléma.

A marihuánafogyasztásra és a prostitúcióra vonatkozó liberális holland törvények miatt Amszterdamot a külföldiek gyakran olyan helynek tekintik, ahol minden megengedett, ami számos antiszociális és destruktív incidenshez vezetett.

Fotó: Shutterstock

Mivel Amszterdamot elárasztják a bulizók, a város idén egy "Maradj távol" elnevezésű kampányt indított, amely kifejezetten a fiatal britek nagy csoportjait célozza meg, akik csak a partizás miatt utaznak oda. A város betiltotta a túlságosan túlburjánzó legénybúcsúkat és a kocsmatúrákat, valamint a kannabiszhasználatot a városközpont utcáin.

Emellett a bárok is korábban zárnak.

A város azt tervezi, hogy az idegenforgalmi adóbevételeket beruházásokra fordítja, miközben nem emeli a lakosok helyi adóját. A városvezetés a lépéstől azt reméli, hogy további támogatást tud nyújtani a helyi problémák gyorsabb megoldására, és több pénz áll majd rendelkezésre a zöldterületek és játszóterek kiépítésére, valamint a közösségi és ifjúsági központok fenntartására. Emellett több pénz jut majd a hulladékgyűjtésre és a város takarítására is.

AMI MÉG ÉRDEKELHET