Amszterdam enyhít a kampányán, de továbbra is el akarja riasztani a csak bulizni érkezőket

Színes kerékpárok, zöld életmód és sokszínűség: Amszterdam új imázzsal próbál turistákat vonzani a városba.

Fotó: Shutterstock


Amszterdam az utóbbi időben kétségbeesetten próbálja levetkőzni a "bulifőváros" imázsát – egyelőre korlátozott sikerrel. A legfőbb lépés az idei „Stay Away” (vagyis Maradj távol!) kampány volt, a mely a részegen randalírozó brit turistákat szólította fel arra, hogy "maradjanak távol". A kezdeményezés nem hozta meg a várt sikert, így a városvezetés most enyhébb megközelítéssel próbálkozik.

Fotó: Pixabay

A helyi hatóságok sajtóközleménye szerint "másfajta látogatókat" kívánnak vonzani, és az új "Renew Your View" (vagyis Újítsd meg a nézőpontod!) kampány arra ösztönzi a turistákat, hogy egy helyi szemével lássák a várost. Az EuroNews szerint kampány azokat célozza meg, akik eddig "a vulgáris szórakozást keresték" a város vöröslámpás negyedében és a marihuánát áruló coffee shopokban – számukra is megpróbálja népszerűsíteni a város egy másik oldalát, amely mentes a botrányos viselkedéstől és a harsány legénybúcsúktól.

A kampány jövő év elején indul és 2025 végéig tart.

Fotó: Pixabay

A várost az "ötletek, kezdeményezések és inspiráció" helyeként bemutató "Renew Your View" kampány a virágos kerékpárokat, az LMBTQ+ kultúrát és a zöld életmódot állítja a középpontba, kiemelve a városban élő emberek és nézetek sokféleségét.

A "Stay Away" kampány, amely eredetileg a fiatal briteket célozta meg, idén márciusban indult.

Bár nem hozta el a várt sikert, a városvezetés 2024-ig folytatja az üzenetet – ráadásul a brit állampolgárok mellett kiterjeszti a helyi, illetve az uniós országokból érkező, 18 és 35 év közötti férfiakra is. A kampányt a belvárosban egyben a botrányos viselkedés visszaszorítását célzó intézkedésekkel párosították. Ezek közé tartozik a marihuána utcai használatának betiltása, valamint a vöröslámpás negyedben lévő éttermek és üzletek korábbi zárórája.

Fotó: Pixabay

A városvezetés arra is figyelmeztet, hogy egy randalírozó hétvége a városban pénzbírsággal és büntetőjogi felelősségre vonással járhat. „Eddig ez nem riasztotta el jelentősen a turistákat, de némileg megváltoztatta a városról alkotott képet, és jobban tudatosította a szabályokat a látogatókkal”– összegezte Femke Halsema polgármester a városi tanácsnak írt levelében.

AMI MÉG ÉRDEKELHET