8 kötelező megálló Andalúziában

Akadnak közöttük olyanok, amelyeknek már ismerősen cseng a neve, de kevésbé népszerű, ám mégis látogatásra érdemes városkákat, kirándulási lehetőségeket is ajánlunk Dél-Spanyolország e csodás szegletében.

Fotó: Shutterstock

Mindegy, hogy külön-külön, vagy egy nagy körutazás keretében járjuk be Spanyolországnak déli régióját, a következő városok biztosan tartogatnak számunkra jó pillanatokat.

Granada

Fotó: Shutterstock

Ha csak egy napja van az embernek a városra, és nem sajnálja az időt némi csavargásra, érdemes a Los Cahorros a várostól mintegy 20 perces autóútra lévő mini kanyontúrájával kezdeni. Délután aztán bevehetjük a város ikonikus emlékművét, az Alhambra gigászi komplexumát, az estét pedig töltsük az UNESCO világörökségi címet szerzett Albaicín történelmi városrészében, besétálva annak hegyes-völgyes utcácskáit.

Alhambrába legalább egy hónappal előre érdemes jegyet foglalni még szezonon kívül is. A helyszíni jegyvásárlás szinte esélytelen.

Córdoba

A város abszolút „szupersztárja”, a mór stílusú Nagymecset építése a 8. században kezdődött. Az épületre kb. egy órát érdemes szánni, hogy legyen időnk elveszni végtelen számú boltíve között. Látványosabb megállót ígér Córdoba Patiókkal tarkított kerülete is, ahol külön kis térkép segítségével végigjárható belső udvarokat találunk egymástól pár háznyira.

A virágos patiók igazi szezonja májusban indul, és azzal számolni kell, hogy a szieszta a kerteket is érinti, így a délután egy bizonyos részében nem látogathatók.

Cadíz

Tipikus andalúz kisváros, bájos macskaköves utcácskák, amelyek terekben futnak össze, csodás épített kincsek várnak ránk a Cádizi-öbölbe benyúló félszigeten található városkában. Egy-két napnál többet nem érdemes itt tölteni, azalatt viszont feltöltődhetünk a nyugodt, hangulatos környezetben és ehetünk néhány isteni fogást a késő estig nyitva tartó városi piacon.

Ha csak egy helyre váltunk jegyet, a Catedral de Cadíz legyen az. Tornyából mindent látni fogunk, amit a városból és a tengerből érdemes.

Járd be velünk Andalúziát 8 nap alatt!

www.youtube.com

Járd be velünk Andalúziát 8 nap alatt!

Tarifa

Európa legdélibb csücskének leginkább magával ragadó eleme a kilométereken át elnyúló homokos óceánpart, ahol nem is kell feltétlenül plusz tevékenységeket zsúfolni a programba, elég csak élvezni a kilátást, esetleg deszkára pattanni és élvezni a hullámokat.

Mindenki szeretne egy képet a mólon, melynek egyik partját a Földközi-tenger, másikat az Atlanti-óceán hullámai csapkodják.

Gibraltár

Fotó: Shutterstock

A mindig kicsit porosnak, kedvesen leéltnek tűnő Andalúz települések után a Nagy-Britanniához tartozó Gibraltárra lépve mintha mindjárt kontinenst is váltanánk. A felvonóval is megközelíthető hegytető és az itt található Gibraltar Nature Reserve természetvédelmi terület egyenesen lélegzetelállító. A megannyi pontról elénk táruló látványt a tapasztaltabb hegyre járók is megkönnyezik.

A város mindössze 8 km „hosszú”, így a közepén magasodó sziklát és annak minden látványosságát is útba ejtve egy nap alatt gyalogszerrel is bejárható.

Marbella

Patika, patyolat, vakítóan fehérre meszelt, szépen rendben tartott épületek, hangulatos, szűk utcácskák, tengernyi virág mindenhol. Tegyünk egy kellemes sétát a városban és szerezzünk útravalóul a régiót fémjelző csigavonalban feltekert churrosból!

A Marbelláról Rondába vezető A-397-es út kifejezetten népszerű hely a motorosoknak, ugyanakkor autósként is érdemes megállót beiktatni a 28. km-nél lévő Venta El Madroño motoros kocsmánál.

Ronda

Fotó: Shutterstock

Ronda határozottan az egyik legikonikusabb Andalúz település, éppen ezért nagyon népszerű a turisták körében. A település óvárosában érdemes tenni egy sétát és mindenképp menjünk át az újvárost és az óvárost összekötő, a Guadalevín folyó szakadéka felett közel 100 méterrel épített Puente Nuevón. A dupla boltíves híd látványa napfelkeltekor és a napnyugta fényeiben felejthetetlen látvány.

700 méterrel a tengerszint felett fekszik a hegyek között, bár novemberi nappalokon a 20-25 fok is reális, mindez sok napsütéssel, amint a nap nincs az égen, hirtelen jön a hideg.

Caminito del Rey

A „kis út” (caminito) Ronda és Malaga városától is egy-egy órányi autózásra található. Abszolút könnyű túra, végig jól jelölt, a sziklákba vájt fapallók, melyeken kb. az út felén kell haladni, tökéletesen biztonságosak, ezeket a részeket végig korlát szegélyezi, így bárki megpróbálhatja, igaz a mélység néhol tényleg egészen szédítő, ha mégoly lélegzetelállító is a látvány. Maga a kanyontúra 5,5 km, így 1,5 óra alatt akkor is kényelmesen végigjárható.

Alternatív kanyontúra lehet, ha jegyet váltunk a Sevilla-Malaga útvonalon közlekedő Renfe vasútra, melynek szerelvényei a kanyon másik oldalán, olykor egészen felfoghatatlan, sziklába vájt helyeken robogva kísérik végig a Caminito del Rey-t.
AMI MÉG ÉRDEKELHET