Ma is működik Nagy-Britannia legmagányosabb vasúti megállója

Pedig nagyon kevés utas fordul meg rajta.

Fotó: Instagram


Anglia keleti partjainak közelében található a Berney Arms vasútállomás, a szigetország legmagányosabb megállója. Egyetlen sínpár fut át rajta, és a peron is olyan rövid, hogy még a két vagonos szerelvények sem férnek el teljesen mellette.

A Yare-folyó vidékén, Norwichtól keletre, szinte a tengerparton rejtőzik az alig látogatott, mégis tökéletesen működő állomás, amelyet csupán gyalog, vonattal vagy hajóval lehet megközelíteni. A legközelebbi autóút ugyanis több mint három kilométerre húzódik a vasúti megállótól.

Fotó: Shutterstock

Az első Norfolk-megyében is közlekedő vasúttársaság, a Yarmouth & Norwich Railway 1842 és 1844 között fektette le hálózatának az alapjait. Az útvonalnak kiszemelt terület egy része akkoriban egy helyi földbirtokos, Thomas Trench Berney tulajdonában volt, aki azzal a kizárólagos feltétellel adta el nekik ezt a mocsaras vidéket, hogy a Berney Arms állomást is felépítik rajta. Pár év múlva a cég – arra hivatkozva, hogy a vonatok tényleges megállása ezen a helyen már nem szerepelt a szerződésben – levette térképéről az állomást, amiért Berney beperelte a vállalatot.

Hosszas jogi huzavonát követően végül megegyeztek, hogy az aprócska megállót örök időkig működteti a cég.

Fotó: Instagram

Az állomást érintő vasútvonal azóta más cég tulajdonába került, 1865-ben pedig egy 21 méter magas szélmalmot is építettek mellé – amely jelenleg a több mint 400 történelmi épületért felelős örökségi szervezethez (English Heritage) tartozik. Az ORR vasúti hivatal szerint 2019-ben Berney Arms volt Nagy-Britannia legkevésbé látogatott vasútállomása, mindössze 42 utassal. A 2022-es kimutatás szerint a megállónak nem sikerült megőriznie ezt az elsőséget, de az ezer főt már megközelítő forgalmával továbbra is az ország egyik legelszigeteltebb megállójának számít.

AMI MÉG ÉRDEKELHET