Alimentația corectă a animalelor de companie

Află câteva sfaturi de care să ții cont, prin care sprijini dezvoltarea patrupezilor.

Foto: Shutterstock


O alimentație echilibrată este esențială pentru o viață activă și sănătoasă. Aceeași regulă se aplică și în cazul animalelor de companie, dacă ne dorim să le avem alături de noi pentru cât mai mult timp. Iar unul dintre cele mai bune moduri de ingrijire a unui cățel de rasă sau de îngrijire a unui pisoi este prin asigurarea de hrană de calitate, care să îi mențină în formă, dar și feriți de cele mai temute boli.

​Ține departe alimentele cu potențial toxic

Chiar dacă prietenul tău canin tău este interesat de tot ce mănânci tu și tentația de a-i oferi și lui este mare, ține departe produsele îndulcite cu xilitol, care duc la insuficiență hepatică. Fructele de avocado, alcoolul, ceapa, usturoiul, strugurii, lactatele, nucile de macadamia, cafeaua, ceaiul și ciocolata sunt alte alimente interzise pentru câini, deoarece pot provoca probleme renale, digestive, hepatice sau coronariene. Acestea se pot manifesta prin diaree, vomă sau amețeli și pot provoca chiar moartea animalului. În cazul pisicilor, elimină din calea lor ceapa, usturoiul, carnea sau ouăle crude, oasele, ciocolata, alcoolul, lactatele și strugurii. Acestea le cauzează probleme renale, hepatice și digestive, care pot duce chiar și la deces.

Alege o hrană de calitate

Foto: Shutterstock

Atunci când îți asumi responsabilitatea îngrijirii unui animal de companie, este important să îi asiguri hrană de calitate, deoarece aceasta se va reflecta asupra stării lui de sănătate pe termen lung. Spre exemplu, pisicile au nevoie de o dietă bogată în proteine și grăsimi sănătoase, dar săracă în carbohidrați, care să conțină vitaminele A, B1, B2, D, precum și calciu și magneziu. În schimb, câinii au nevoie de o dietă bazată pe maximum 30% proteine, pe acizi grași Omega-3 și Omega-6, cel puțin 30% carbohidrați, vitaminele A, D, E, K, complexul de vitamine B, calciu, magneziu, potasiu, fier, cupru, zinc și seleniu.

Hidratează-l corespunzător

Indiferent că ai o pisică sau un câine, animalul tău trebuie să aibă întotdeauna acces la apă curată și proaspătă. O hidratare corespunzătoare este esențială pentru funcționarea optimă a organelor interne și previne problemele renale. Totodată, apa ajută și la sănătatea pielii și a blănii. Pentru a suplimenta aportul de lichide, îi poți oferi patrupedului tău și hrană umedă, pe lângă cea uscată.

Evită supraponderalitatea

Foto: Shutterstock

Chiar dacă animalele de companie au un apetit destul de ridicat, nu înseamnă că trebuie să le oferim hrană în exces. Obezitatea la animale duce la apariția diabetului, a afecțiunilor articulare și a celor coronariene. Ține cont de vârsta lui, de nivelul lui de activitate și de greutatea corporală, atunci când îi stabilești dieta. Pentru a fi sigur că nu depășești necesarul zilnic de calorii, consultă-te cu un medic veterinar înainte.

Oferă-i snackuri sănătoase cu moderație

Preferatele animalelor de companie, snackurile se oferă drept recompensă în timpul antrenamentului sau atunci când vrei să încurajezi activitatea fizică. Pentru a-i menține starea de sănătate, evită snackurile cu arome artificiale sau alte adaosuri nesănătoase. Alege, în schimb, gustări sănătoase precum legumele crude sau bucățile de carne gătită. Fie că ai un câine sau o pisică, oferă-i hrană cu moderație, în acord cu nevoile sale, din surse cât mai sigure; verifică întotdeauna eticheta, pentru a te asigura că ingredientele sunt benefice pentru sănătatea animalului tău de companie.

AMI MÉG ÉRDEKELHET