Anul Nou Chinezesc – obiceiuri și tradiții

În acest an, prima zi din calendarul chinezesc cade pe 12 februarie, începutul noului an fiind una dintre cele mai importante sărbători atât în China, cât și în Coreea, Japonia sau Vietnam.

chinese new year
Foto: Getty Images


În sărbătoarea primăverii (după denumirea chineză) se adună familia și se împart cadouri. Înainte de aceasta, locuința este curățată, uneori chiar și văruită, eliminând astfel efectele nocive ale anului trecut. În schimb, în ziua anului nou chinezesc este strict interzisă scoaterea gunoiului din casă, curățenia, spălarea rufelor, chiar și baia. În plus, numărul „patru" este evitat cât mai mult cu putință, pentru că pronunția acestui cuvânt seamănă foarte mult cu cea a cuvântului „moarte".

Tot ce-i roșu

Foto: Unsplash

Cu ocazia anului nou chinezesc, totul devine roșu: aproape toate locurile festive sunt împodobite cu steaguri și felinare, programul fiind încheiat de magnificul festival al lampioanelor. Roșul este culoarea prosperității, bogăției și norocului – așa că toate decorațiunile, pachetele, cutiile sunt în această culoare.

Conform obiceiului, orice persoană al cărui semn zodiacal chinezesc pică în sărbătoare trebuie să poarte lenjerie roșie, pentru a nu suferi vreo nenorocire. Așa că în acest an Bivolii trebuie să se pregătească cu lenjerie intimă nouă și norocoasă!

Mâncăruri simbolice

Foto: 123rf

Jiaozi, găluște umplute tradiționale

Felurile bogate în zahăr asigură o viață dulce pentru anul viitor. Pe tipica tavă octogonală apar fructe confiate, budincă de orez și diferite prăjituri din făină de orez. În speranța unei vieți lungi și sănătoase se mănâncă semințe (mai ales alune de pământ) și tofu uscat – deoarece culoarea albă a tofu-ului proaspăt se referă la doliu.

O delicatesă frecventă este și jiaozi, găluște fierte umplute cu carne tocată mărunt și legume. Această delicatesă simbolizează unitatea și este pregătită împreună de întreaga familie. Apar și algele marine, simbolul bogăției, precum și o floare de lotus care promite nașterea unui băiat. Printre tradiții se numără și cumpărarea unor haine noi. Pe lângă roșu, chinezii care țin la tradiții poartă cu plăcere și aur în această perioadă, care aduce, de asemenea, bogăție și prosperitate.

AMI MÉG ÉRDEKELHET