Kipróbálnál egy szakadék felett lebegő sátrat? A Közel-Keleten már dolgoznak azon, hogy megtehesd!

Az Egyesült Arab Emírségekben nemcsak Dubajban és Abu Dzabiban álmodnak nagyot: az ország harmadik legnagyobb városa, Sardzsa is egy lenyűgöző turisztikai fényponttal készül.

Illusztráció: Ardh Architects

A dubaji székhelyű Ardh Architects tervezőcég elképesztő turista célpontot tervezett a Sardzsa fölé magasodó hegyekbe. A koncepció alapján a The Floating Retreat (A Lebegő Menedék) nevű projekt tíz különálló, kétszemélyes luxus-sátorból áll, amelyek egy közös platformon lebegnek két hegycsúcs között.

Illusztráció: Ardh Architects

A tervek alapján a látogatók a völgyben szállnak be az egyik, gyakorlatilag felvonóként működő sátorba, amelyik felviszi őket a mosdóval ellátott platformra, ahol bejuthatnak a saját sátrukba. A merész és látványos projekt vonzereje nem merül ki abban, hogy a sátrak kifeszítve állnak az ormok között – azokat emellett egyenként le és fel lehet engedni. A vendégek maguk irányíthatják a legtöbb 100 méterrel a platform alá süllyeszthető sátrak felfüggesztését – a sátrak leeresztése csak csendes időben, enyhe szélben lehetséges. Mivel a létesítmény kialakításakor a maximális intimitásra törekedtek, a sátrak változatos konfigurációkban pozícionálhatók, így nem fordulhat elő, hogy két pihenőhely túl közel legyen egymáshoz.

Illusztráció: Ardh Architects

Bár nem ez az első extrém kalandprojekt a világon, számos kérdés adódik a biztonsággal kapcsolatban.

A tervezők szerint a platformon folyamatosan elegendő számú személyzet tartózkodna, köztük mérnökök is, akik megfelelően tudnák kezelni az esetleges vészhelyzeteket, mint a tűzveszélyt, a beakadó felfüggesztéseket vagy az erős szelet. A sátrakat emellett kettős kábelrendszerrel látták el, így veszély esetén nem csak függőlegesen, de vízszintesen is mozgathatók – vagyis a hegyoldalhoz navigálhatók, ahol már beavatkozhatnak a hegyimentők is.

Természetesen, ha a projekt megvalósul, a vendégeknek nem kell az egész napot a sátraikban tölteniük: az Ardh Architects tervei alapján egy hegyi wellness-központ is épülne, a völgyben lévő fogadóépületben pedig étterem kapna helyet.

Illusztráció: Ardh Architects

AMI MÉG ÉRDEKELHET