Kevesen tudják, de az Az Aston Martin nem szívesen adta James Bondnak az autóját

Végül azonban nem bánták meg a döntést.

Fotó: GoodFon


A harmadik James Bond-filmben, az 1964-ben bemutatott Goldfingerben vezette először a 007-es ügynök az Aston Martin DB5-ös autóját – amely aztán az évtizedek alatt elkészült Bond-filmek legnagyobb kulturális jelentőséggel bíró járműve lett. Kevesen tudják azonban, hogy a mára már szimbolikus autó helyett majdnem egy másikat kellett választaniuk a film készítőinek.

Anglia legismertebb titkosügynöke több mint hatvanéves pályafutása során a világ legmenőbb autóit vezethette, ám a legtöbben a mai napig az Aston Martin DB5-ös modelljét társítják hozzá. A Goldfinger előtt csupán két Bond-film készült, az 1962-es Dr. No címűben még egy Sunbeam Alpine-ban ült a 007-es ügynök, egy évvel később, az Oroszországból szeretettel című moziban pedig Sean Connery egy Bentley Mark IV-et vezetett, amelyet már közel három évtizede gyártottak.

A Goldfinger forgatása során viszont váltani akartak a producerek, és ekkor esett a választás az összesen nyolc Bond-filmben szereplő Aston Martin DB5-re. „Sok lehetőségben gondolkodtunk: volt szó Jaguarokról, Aston Martinokról, Ferrarikról és Alfa óis, de végül úgy döntöttünk, hogy Bondhozaz akkor legdrágábbnak számító márka, az Aston Martin illik a legjobban” – emlékezett a választásra Ken Adam gyártástervező.

„Hol a Bentley-m?” – kérdezi a Bondot alakító Connery a filmben, amire Q csak annyit válaszol, hogy attól tart, eljárt felette az idő. Ez a valóságban is így volt, a frissen bemutatott DB5 már számos különleges kiegészítőt tartalmazott, a golyóálló ablakoktól kezdve a forgó rendszámtáblákon át a GPS-alapú nyomkövetőrendszerig. Az Aston Martin korábban még sosem gyártott ehhez hasonló luxusautót.

Az Aston Martin azonban nem fogadta túl lelkesen a filmeseket, és próbálta elutasítani a felkérést. A cégnek ugyanis rengeteg filmes megkeresése volt akkoriban, amelyek azonban összeségében veszteségesek voltak számára. A Telegraph írása szerint Harry Saltzman producer kitartása kellett ahhpoz, hogy az Aston Martin végül bérbe adott két DB5-öst, amelyek közül az első egy régebbi modell prototípusa volt. Azt is Saltzman harcolta ki, hogy a száguldós jelenetekben egy igazi DB5 szerepeljen, amelyet a stábnak kellett ellátnia a filmben láthazó kütyükkel és műszaki módosításokkal.

A kezdeti ódzkodás ellenére az Aston Martin remek üzletet kötött, a DB5 ugyanis egycsapásra a filmtörténet egyik legáhítottabb autójává vált. A Goldfingert pedig a mai napig az első mérvadó James Bond-filmnek tartják, amely lerakta a későbbiek eszköztárá – az Aston Martinnal létesített partnerkapcsolat pedig a filmipar egyik legszimbolikusabb együttműködésévé vált.

„Mire eljutottunk a Tűzgolyóhoz (1965), a DB5 gyártását teljesen leállítottuk, Mert túl sokat sikerült eladnunk belőle. Akkoriban heti 11 autó gyártását tudtuk csak vállalni, ezzel szemben az idény valahol 50 darab környékén mozgott” – mesélte egy 2021-es videóban Marek Reichman, az Aston Martin kreatív igazgatója és ügyvezető-alelnöke. A DB5 modell népszerűsége azonban a mai mapig megmaradt, és jelenleg is szerepel az Aston Martin kínálatában.

AMI MÉG ÉRDEKELHET