Oficialii din Dublin s-au săturat de turiștii care ating sânii unei statui celebre

Statuia lui Molly Malone, situată chiar în fața Oficiului de Turism din Dublin, pe strada Suffolk, este o oprire populară pentru cei care vizitează orașul.

© Public Domain


Legenda urbană din Dublin spune că atingerea sânilor statuii îți poate aduce șapte ani de noroc. Însă, această atenție nedorită dăunează statuii și, prin urmare, Consiliul Local se gândește să ia măsuri pentru a-i împiedica pe oameni să atingă opera de artă.

Molly Malone este o figură populară în cultura din Dublin.

Ea este subiectul unui cântec, în care se spune că ar fi fost o vânzătoare de pește, care a murit la o vârstă fragedă din cauza febrei. Chiar dacă nu există nicio dovadă că acest cântec se bazează pe fapte reale sau pe figuri istorice, ea a devenit legată de Dublin și, prin urmare, o statuie de bronz realizată de artista irlandeză Jeanne Rynhart a fost dezvelită în onoarea ei în timpul sărbătorilor Mileniului de la Dublin din 1988. De atunci, s-a născut zvonul că sânii statuii ar aduce noroc oricui îi atinge. O practică care nu este lipsită de consecințe.

Foto: PxHere

"Consiliul orașului Dublin este la curent cu rapoartele referitoare la persoanele care ating statuia lui Molly Malone. Nu este benefic pentru nicio operă de artă de acest gen să fie atinsă, iar acest lucru poate cauza uzură sau deteriorare. Consiliul se gândește ce măsuri ar putea fi eficiente pentru a proteja statuia și a efectuat recent reparații din cauza vandalismului. Molly Malone este o figură importantă în folclorul din Dublin, iar această statuie și toate operele de artă publică ar trebui tratate întotdeauna cu respect", a declarat Ray Yeates, ofițer pentru arte la Consiliul Local din Dublin.

Foto: Flickr

Consiliul municipal nu este singurul care le cere oamenilor să nu mai atingă sânii lui Molly Malone. Tilly Cripwell, studentă și cântăreață, a început și ea o campanie - chiar dacă are motive complet diferite. "Majoritatea oamenilor îi vor atinge sânii pentru a-i purta noroc, aceasta este o tradiție misogină. O mulțime de oameni se înghesuie în jurul ei, o sărută pe obraz, îi sărută sânii, totul este nepotrivit. O reduce la această batjocură și nu îi oferă statutul de comoară națională", a declarat ea pentru The Telegraph.

Prin urmare, ea și-a lansat propria campanie, numită în mod corespunzător "Leave Molly mAlone".
AMI MÉG ÉRDEKELHET