Catalonia nu înseamnă doar Barcelona – iată 4 locuri minunate din regiune!

Vă prezentăm locuri din jurul Barcelonei pentru care nu trebuie să călătoriți mult. În mod garantat veți fi mulțumiți de priveliște.

Montserrat

Dacă vrem un loc mai calm, mai liniștit după forfota Barcelonei, să mergem în excursii de o zi.

Comarruga 

Foto: Shutterstock

Situată la 56 km de aeroportul din Barcelona, stațiunea este perfectă și pentru familii și cupluri cu copii, având doi kilometri de plaje cu nisip fin auriu. Ușor accesibilă și cu trenul, plaja mărginită de palmieri a stațiunii este înconjurată de un șir de case de vacanță impunătoare. În apropierea coastei există și un izvor special, a cărui temperatură variază întotdeauna între 18 și 21 grade Celsius. Apa izvorului este condusă mai întâi într-o fântână ornamentală în aer liber, de unde se varsă în lacul Estany, nu departe de plajă, iar de acolo pârâul Riuet transportă apa spre mare.

Apa termală, care are un efect benefic asupra sănătății, este frecvent utilizată și de persoanele în vârstă.

O dată pe an, în noaptea de Sfântul Ioan, litoralul este plin de viață, la fel ca majoritatea plajelor din zonă. Sute de oameni petrec toată noaptea lângă apă, cu focuri de artificii. Pahare de șampanie sunt în mâinile tuturor, se scaldă în apa călduță a mării, dansează, apoi toată lumea se culcă lângă apă pe păturile pe care le-au adus cu ei.

Vilafranca Del Penedès

Foto: turismevilafranca.com

Orășelul fermecător ce reflectă arhitectural diferitele perioade ale Evului Mediu, de la gotic la baroc, este la rândul lui ușor accesibil și cu trenul din Barcelona.

În secolul al XIII-lea a fost chiar sediul mai multor regi ai Cataloniei, dovadă fiind palatul regal, Palau Reial, care găzduiește acum un muzeu.

Biserica Santa Maria, cu arhitectura sa pur gotică, se află la doar câteva minute de mers pe jos de aici. Pe lângă San Sadurni d’Anoia, poate mai faimos pentru producția de cava, Vilafranca este un alt centru al producției șampaniei catalane, prin urmare merită să gustați un pahar de cava local și să mâncați tapas în piața principală, Plaza Mayor – localnicii și turiștii se adună și ei în piață, iar mereu iau naștere conversații interesante. Café El Coro este o cafenea catalană clasică, cu podea și mobilier caracteristice locului, arhi-plină seara.

Monsterrat

Foto: montserratvisita.com

Dacă ne-am săturat de atâta apă, cât și de vizitarea obiectivelor turistice, putem ajunge la muntele Monserrat, aflat la 45 de kilometri de Barcelona. Este simbolul identității catalane și este vizitat de mii de pelerini în fiecare an.

Vârful Montserrat, înalt de 1236 de metri, pe care se poate ajunge cu telecabina, oferă o priveliște minunată asupra Cataloniei.

De sus putem admira nu doar muntele, ci și valea uluitoare de dedesubt, satul Monistrol, râul Llobregat și faimosul sanctuar Santa Cove.

Foto: abadiamontserrat.cat

Abația benedictină Santa Maria de Montserrat, unde se află sanctuarul Fecioarei din Montserrat, a fost distrusă de armata lui Napoleon la începutul secolului al XIX-lea, lăsând doar câțiva pereți din clădirea originală, dar reconstrucția a fost un mare succes. Aici se află statuia Madonei Negre, despre care se crede că a fost sculptată la Ierusalim de evanghelistul Sfântul Luca la începutul creștinismului. Din 1844, ea este patroana Cataloniei.

În apropierea mănăstirii putem degusta și brânzeturi tradiționale, cea mai tare experiență gustativă este brânza de oaie Manchego, care amintește mai ales de brânza noastră de vaci și este oferită cu puțină miere. Există mai multe trasee de drumeții din care putem alege, dar dacă preferăm o plimbare ușoară în loc de o drumeție, să alegem traseul Sant Miguel, care ne duce la Creu de Sant Miquel (Crucea Sf. Mihail), unde ne așteaptă o priveliște fantastică.

Sant Sadurní d'Anoia 

Foto: Shutterstock

Există un orășel catalan în care se găsesc 80 (!) de companii producătoare de șampanie (câte 2-3 pe aproape fiecare stradă), iar sticle de șampanie și dopuri de plută zac pe trotuar. Aici au sediul cei mai mari producători de cavá, Codorníu și Freixjenet – cel din urmă vinde 200 de milioane de sticle pe an, fiind al treilea cel mai mare producător de șampanie din lume. În fiecare an, la începutul lunii septembrie, are loc la Sant Sadurní d’Anoia Festivalul filoxerei (numai covidul l-a putut împiedica), în timpul caruia fiara viilor este executată într-un ritual cu ajutorul a peste 150 de mii de petarde.

Priveliștea definitorie pentru centrului orășelului sunt barurile înșiruite de cava, unde bătrânii locului stau la un pahar încă de la ora 9.

Aici se află fabrica Simón Coll, care produce ciocolată de calitate superioară, de unde gurmanzii pot cumpăra inclusiv ciocolată cu 99% conținut de cacao. Cei care merg la Sansa în weekend nu trebuie să rateze piața producătorilor locali unde, printre altele, putem degusta și adevăratul gust al măslinelor. O degustare de cava poate fi plătită în multe crame (trebuie rezervată în avans), dar cine dorește să depună mai mult efort fizic poate încerca centrul de vizitatori al vinăriei Bertha, situat la o plimbare de 3 kilometri de centrul orașului, unde ne putem bucura de priveliștea Monsterrat-ului în timp ce sorbim șampanie.

AMI MÉG ÉRDEKELHET