Globális projekt – Audi akkumulátorok indiai riksákban

A Nunam start-up környezettudatos módon hasznosítaná újra az elektromos autók használt akkumulátortelepeit.

Fotó: Audi

A berlini és bangalore-i székhelyű Nunam start-up az Audi németországi tesztközpontjával közösen fejlesztette ki a különleges riksa-prototípust.

Fotó: Audi

A riksák meghatározzák India utcaképét, bármerre is nézünk, biztos feltűnik egy. Elektromos riksákból is milliónyi fut az utakon, a Nunam nevű német–indiai start-up három járműve azonban biztosan kitűnik a többi háromkerekű közül. Az elektromos riksák hajtásrendszerét ugyanis olyan akkumulátortelepek látják el árammal, amelyeket korábban az Audi e-tron villanyautók tesztflottájában használtak. A projekt legfőbb célja, hogy éles körülmények között vizsgálja a nagyfeszültségű akkumulátorok moduljainak újrahasznosítási lehetőségeit. Egy másik szempont a nők munkavállalásának bővítése, így mindhárom tesztmodellt hölgyek használják majd a jövőre induló próbaprojekt keretében.

Fotó: Audi

Az elektromos autók akkumulátortelepeit úgy tervezik, hogy a jármű teljes életciklusa alatt működjenek. Sokszor azonban még ezt követően is működőképesek maradnak, így tovább használhatók kis teljesítményű és energiaigényű villanymotorokkal társítva. Az indiai elektromos riksák jelentős része korszerűtlen, ólomsavas akkumulátort használ. A lítium-ion akkumulátorok jóval hatékonyabbak, ráadásul a Nunam tervei között napelemes töltőállomások kialakítása is szerepel, amellyel a szennyező, szénalapú áramot váltanák ki.

A Nunam online teszi közzé a projekt eredményeit, mindenkit bátorítva az utánzásra.

Fotógaléria

Fotó: Audi


Fotó: Audi


Fotó: Audi


Fotó: Audi


Fotó: Audi


Fotó: Audi


AMI MÉG ÉRDEKELHET