Ausztria, más szemmel – autós túra Graztól Salzburgig

Ha Ausztriáról esik szó, először mindenkinek az Alpok csodás sípályái jutnak eszébe, pedig az Európa szívében elhelyezkedő ország nemcsak télen számít érdekes úti célnak.

Fotó: Shutterstock

A természet ajándékai mellett Ausztria sokat kínál kulturális szempontból is, minderre pedig nagyon jó példa Graz, amelyik az ország kilenc tartománya közül a második legnagyobb, Stájerország székhelye. A Mura folyó két partján fekvő település ezért kitűnő kiindulópont egy néhány napos, vagy akár több mint egy hetes autós túrához.

​Graz

Fotó: Shutterstock

Ha Magyarország felől érkezünk, akkor a legjobb Szentgotthárdnál átlépni a határt, majd előbb az E66-os országúton, utána pedig az A2-es autópályán érhetjük el Ausztria második legnagyobb városát. A város feltérképezését a legjobb a Schlossberggel kezdeni, a központi fekvésű dombra Európa legmeredekebb siklójával juthatunk fel, visszafelé tartva pedig körbenézhetünk a barokk hangulatot árasztó óvárosban.

Ha több napunk is van, vessük be magunkat a városkörnyéki dombok és hegyek közé, akár kisvasúttal, akár biciklivel.

A vasút különböző állomásain számos helyi specialitás közül választhatunk, a Stainz környéki jellegzetes borok, a vidék gyógyfüvei, a halastavakból kikerülő pisztrángok egytől-egyig gasztronómiai ínyencségek.

Villach

Fotó: Shutterstock

Az A2-es autópályán továbbhaladva a következő állomásunk a szlovén–olasz–osztrák hármas-határnál, a Dráva partján található Villach. Karintia tartomány második legnépesebb települését leginkább mediterrán éghajlata és lakosainak már-már déli temperamentuma teszi vonzóvá. Ha pedig belefáradtunk a sétálgatásba az óváros ódon utcáin, a település szélén lévő Villach Warmbadban, a római kor óta fennálló gyógyfürdőben pihenhetünk meg.

Lienz

Fotó: Shutterstock

Még nagyobb kényeztetést tud nyújtani az észak-nyugatra fekvő kisvároska, Lienz, amelybe előbb az A10-es autópályán, majd az E66-os országúton haladva juthatunk el. Az évente több mint 2000 napsütéses órával büszkélkedő, 750 éves, mégis modern, pezsgő életű kisváros már Tirol tartományban található. Lienz egyik vonzerejét az ország legnagyobb nemzeti parkja, Hohe Tauern közelsége adja, így a túra is ide vezet tovább.

Bad Gastein

Fotó: Pixabay

Észak felé haladva a következő célállomás az Európa-hírű Gastein-völgy egyik gyöngyszeme, Bad Gastein.

Már maga az idevezető út lélegzetelállító szépségű, a tengerszint fölött mintegy 1000 méter magasan fekvő városkában pedig kristálytiszta a levegő, nem hiába volt a császári család üdülőhelye. A hely arculatát a gasteini vízesés és a köré épült Habsburg-korabeli épületegyüttes határozza meg, de a másik nagy vonzerő itt is a gyógyvíz és természetesen az élményfürdő.

Zell am See

Fotó: Shutterstock

Salzburg tartományban észak felé autózva érjük el az újabb turistaparadicsomot: Zell am See Ausztria egyik legszebb helye és az ország egyik legjelentősebb télisport-központja. A Schmitten-csúcs tövében, a Zeller-tó partján lévő település a többi évszakban is változatos programokkal várja az ideérkezőket: az aktív pihenés szerelmesei többek között a hegymászás, a túrázás, a lovaglás vagy a gleccsertavi búvárkodás közül választhatnak.

Salzburg

Fotó: Shutterstock

A természet öléből az Alpok északi peremén található kultúrközpont, az UNESCO Világörökség részévé nyilvánított Salzburg a következő cél, amelyet az A10-es autópályán közelíthetünk meg. Az óvárosban sétálva kézzel tapintható a múlt: egymást érik a paloták, a látogatókra az udvari élet, a katolikus egyház és a Mozart-emlékek kavalkádja zúdul. Nem véletlen, hogy a települést gyakran Mozartstadtnak is nevezik, hiszen a zseniális zeneszerző itt született és itt töltötte rövid életének több mint a felét. Így aztán Salzburg a zenei fesztiválok városa is – akármikor is érkezzünk ide, biztos, hogy valamilyen kiemelkedő kulturális eseménybe botlunk.

AMI MÉG ÉRDEKELHET