A légkondícionáló nemcsak kellemes, de káros is lehet! Mire figyeljünk?

Kellemetlen, amikor egy hosszú autóútról hazatérve tüsszögve, fájó torokra ébredünk és ágyban kell maradnunk néhány napig. Hogy kerülhetjük el?

Fotó: SEAT

Miközben globálisan egyre melegebb lesz az éghajlat, az általunk irányított légkondit általában a leghidegebb fokozatra állítjuk az autóban. Kánikulában ez természetesen jólesik, de akár már másnap megbánhatjuk. Miért betegít meg az autó klímarendszere, és mit tehetünk a káros hatásai hatásai ellen?

Fotó: Shutterstock

A légkondi önmagában nem betegít meg, amennyiben ki van tisztítva és nem esünk túlzásba a hőmérséklettel. Viszont az autónk belsejében található légkondiban is kicsapódik a nedvesség, ez pedig ideális környezetet teremt a penészgombák, a vírusok és baktériumok számára. Ha egy ilyen rendszerben keringtetjük a levegőt, akkor zárt térben, amilyen egy autó vagy akár egy hotelszoba, nincs választásunk, így ezeket a vírusokat és baktériumokat belélegezzük.

A légkondi ráadásul szárítja a rajta áthaladó levegőt. Ezt a száraz levegőt lélegezzük be, amely ezután szárítja az orrnyálkahártyát is. Ezáltal a nyálkahártya elveszíti azt a képességét, hogy időben kiszűrje a vírusokat, így könnyebben megbetegszünk. Hidegben, bár ez sokszor nem tűnik fel, a test többi része is védekezik. Összehúzódnak az erek, így védik a testet a hőleadástól. A vér, s ezáltal a fehérvérsejtek áramlása is lelassul, pedig ezek védenek minket a vírusoktól.

Hogyan kerülhetjük el a megfázást?

Fotó: Shutterstock

  • Az autónkba az ajtók nyitogatásakor, a cipőkről és a tárgyakról rengeteg por és kosz kerül. A nedvességgel együtt ez komoly gondot jelenthet. Éppen ezért rendszeresen tisztítsuk a klímarendszer szűrőjét, így nem fognak benne elszaporodni a penészgombák és a vírusok. A filtert cseréljük is legalább kétévente. Ne feledkezzünk meg a por- és a virágporszűrőről sem. Ha a légkondiból rossz szag árad, azonnal keressük meg a forrását!
  • Fontos, hogy ne vigyük túlzásba a hűtést. A legerősebb fokozatra állított légkondi semmilyen körülmények között sem egészséges. A túl hideg levegő éppen a vírusoknak kedvez, akik nagyszerűen érzik magukat hideg és száraz környezetben. A külső és a belső hőmérséklet között ne legyen öt foknál nagyobb különbség. Ez azt jelenti, hogy ha kint 30 fok van, akkor a klímát 25 fokra állítsuk, akármilyen meglepőnek is tűnhet ez. A szakértők szerint, ha egyre magasabb hőmérsékletnek tesszük ki magunkat, a szervezetünk fokozatosan hozzászokik és alkalmazkodik a meleghez.
  • Utazás előtt vegyünk be C-vitamint (hatásosabb így, mintha csak akkor kezdenénk szedni, ha már lebetegedtünk), gyógyszertárban vegyünk tengervizes orrsprayt, amely hidratálja a nyálkahártyát.
  • Viseljünk maszkot. Ha a maszkba lélegzünk, melegítjük a levegőt, a kilélegzett pára hidratálja az orrnyálkahártyát, és még a koronavírus következő hullámával szemben is védve vagyunk.
AMI MÉG ÉRDEKELHET