A MOL Románia is tesz a közlekedés biztonságáért!

Az E.D.I.T. Egyesület, a román rendőrség és a MOL Románia elindította a Közlekedésbiztonsági óra a középiskolákban elnevezésű programot, amelynek keretében 3000 diákot tanítanak felelős magatartásra.

Fotó: Shutterstock

A statisztikák alapján, 2022-ben a romániai súlyos balesetek 28%-át az egy évnél kevesebb tapasztalattal rendelkező járművezetők okozták – a Közlekedésbiztonsági óra a középiskolákban nevű kezdeményezés célja, hogy elősegítse a felelősségteljes magatartást a vezetői engedély megszerzése előtt álló fiatalok körében. A közlekedés veszélyeire interaktív módon felkészítő programot közösen szervezi a MOL Románia, a román rendőrség és az E.D.I.T. Egyesület.

A kurzusokon 15 középiskolából mintegy 3000 diák vesz részt, az első foglalkozások 10 bukaresti tanintézményben zajlanak majd. A diákok a foglalkozásokon közlekedésbiztonsági, elsősegélynyújtási és a defenzív vezetéssel kapcsolatos ismereteket sajátítanak el, hogy jobban megértsék a közlekedés veszélyeit és azt, hogy mit kell tenniük a biztonságuk érdekében, illetve, hogy mi az eljárás vészhelyzet esetén.

Fotó: Shutterstock

Bár az elmúlt évtizedben 2022-ben volt a legalacsonyabb (4711) a súlyos közúti balesetek száma az utakon, azok során így is nagyon sok, 1634 ember vesztette életét, további 3685 pedig súlyosan megsérült. Ezzel a súlyos balesetek és közlekedési halálesetek tekintetében Románia lakosságarányosan még mindig a dicstelen első helyen áll az EU-ban. A legfőbb okok között a gyalogosok és a kerékpárosok fegyelmezetlensége, valamint a sebességkorlátozások be nem tartása szerepel. Éppen ezért a MOL Románia egy országos tájékoztató kampányt is kezdeményezett, amely a közúti balesetek kockázataira hívja fel a figyelmet. „A család az első” üzenetre épülő kampány arra hívja fel a figyelmet, hogy a súlyos balesetek nemcsak az érintettek, de a családjuk, a gyerekeik és a hozzátartozóik életét is befolyásolja. A román rendőrség adatai szerint 2022-ben országos szinten 425 olyan súlyos közúti baleset történt, amely 12 éven aluliakat is érintett.

Fotó: Shutterstock

Ezek a kezdeményezések fontos elemei a MOL Románia közúti biztonsággal foglalkozó társadalmi felelősségvállalási platformjának. A vállalat a hatóságokkal, a partnerekkel és a civil szervezetekkel közösen folytat prevenciós tevékenységeket, amelyek hozzájárulnak a közlekedésbiztonság fontosságának tudatosításához. „Meggyőződésem, hogy a tájékozott emberek jó döntéseket hoznak a volán mögött. Megértik a veszélyeket, és körültekintő hozzáállásukkal vigyáznak a biztonságukra” – mondta Camelia Ene, a MOL Románia ügyvezető igazgatója.


AMI MÉG ÉRDEKELHET