Airbus lucrează la un avion mult mai ecologic, propulsat de hidrogen

Airbus a făcut încă un pas spre lansarea primelor aeronave comerciale cu emisii zero din lume până în 2035.

Foto: Airbus

Producătorul european de aeronave a anunțat planurile de testare a tehnologiei de propulsie pe bază de hidrogen, utilizând o versiune modificată a modelului A380.

Airbus a colaborat cu CFM International pentru programul de testare a unui Airbus A380 cu rezervoare de hidrogen lichid. Rezervorul va fi plasat în partea din spate a avionului și va alimenta cu combustibil o turbină de gaz pe hidrogen. Declarația vine cu un an și jumătate după ce Airbus a dezvăluit trei concepte bazate pe hidrogen, sub brandul ZEROe.

Scopul "laboratorului de zbor" este de a afla mai multe despre sistemele de propulsie cu hidrogen în condiții reale de zbor, permițând astfel ca Airbus să evolueze cu planurile sale pentru o aeronavă cu emisii zero în doar un deceniu. Zborurile de test sunt în prezent estimate să aibă loc în 2026.

Aviația generează 2,8% din emisiile globale de CO2, iar industria de aviație globală s-a angajat ca până în 2050 să elimine emisiile la jumătate față de nivelurile lor din 2005. Conform Airbus, utilizarea hidrogenului - atât în combustibili sintetici, cât și ca sursă de energie primară pentru aeronave comerciale - are potențialul de a reduce semnificativ impactul climatic al aviației.

AMI MÉG ÉRDEKELHET