Topul celor mai vechi companii aeriene încă active din lume

Cele mai multe dintre ele au împlinit deja 100 de ani.

Avion KLM

Foto: Facebook

În ultimii ani, companiile aeriene au fost caracterizate de imprevizibilitate și instabilitate financiară și este surprinzător faptul că unele dintre ele transportă pasageri încă de la începutul aviației comerciale. Iată care sunt cele mai vechi 9+1 companii aeriene active.

1.KLM (înființată în 1919)

Foto: Unsplash

În prezent cea mai veche companie aeriană din lume care operează fără întrerupere este compania națională olandeză, care a fost fondată oficial în octombrie 1919. Crearea sa a fost determinată de necesitatea de a conecta Olanda cu colonia sa asiatică, Indiile de Est Neerlandeze. Însă prima călătorie a KLM a avut loc abia în mai 1920, către Londra, cu un avion cu patru locuri. În 1924, KLM opera cel mai lung zbor din lume la acea vreme, de la Amsterdam la Batavia, în prezent capitala Indoneziei, Jakarta. De asemenea, a operat primul zbor din Europa către New York în 1946.

​2. AVIANCA (1919)

Foto: Unsplash

Numită inițial SCADTA, compania aeriană columbiană a fost fondată de imigranți germani în Barranquilla în 1919 și se numește Avianca de la fuziunea cu SACO, tot din Columbia, în 1949. Prima flotă a companiei era formată din aeronave Junkers F13, iar în prezent, în urma achiziționării mai multor alte companii aeriene din America Latină, operează peste 130 de aeronave. Cu o rețea de filiale pe întreg continentul, Avianca este unul dintre cele mai mari grupuri de transport aerian din America Latină.

​3. QANTAS (1920)

Foto: Unsplash

Numele companiei, înființată pentru a conecta zonele rar populate din nordul Australiei, vine de la Queensland and Northern Territory Aerial Services”. Pe primul lor avion, un Avro 504, nu avea loc decât pentru un singur pasager în afară de pilot. Chiar și în calitate de companie privată, aceasta este efectiv compania aeriană națională a Australiei și una dintre cele mai cunoscute mărci ale țării. Cangurul pictat pe coada aeronavei a fost o parte permanentă a imaginii companiei, acum globală, încă din 1944.

4. AEROFLOT (1923)

Foto: Unsplash

Înființată sub numele de Dobrolet (a primit denumirea Aeroflot în 1932), primul zbor a transportat patru pasageri de la Moscova la Nijni Novgorod la bordul unui Junkers F13, pe lângă un echipaj de doi oameni. A devenit compania aeriană numărul unu în Uniunea Sovietică și apoi, după 1991, în Rusia, iar pentru o perioadă, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost cea mai mare din lume.

​5. FINNAIR (1923)

Foto: Shutterstock

În primii săi doisprezece ani, compania aeriană finlandeză încă opera doar hidroavioane, o alegere logică în "Țara celor o mie de lacuri". Astăzi, însă, este una dintre cele mai prompte legături directe între Europa și Asia, fiind prima companie aeriană europeană care a lansat o cursă fără escală spre Tokyo în 1983.

​6. CZECH AIRLINES (1923)

Foto: Unsplash

În calitate de companie aeriană națională a Cehoslovaciei, nou înființată după Primul Război Mondial, are două premiere la numele său la care ar fi fost fericită să renunțe. A fost prima companie aeriană care a suferit o deturnare în masă: în 1950, trei dintre avioanele sale au fost deturnate simultan de pasageri care încercau să dezerteze în Germania de Vest. Douăzeci de ani mai târziu, a fost pentru prima dată când căpitanul unui avion a fost victima unor deturnători. De asemenea, nu a reușit să sărbătorească nici cea de-a 100-a aniversare, deoarece pandemia a forțat Czech Airlines să intre aproape în faliment în 2021, fiind acum condusă de un nou investitor, Prague City Air.

​7. DELTA AIRLINES (1924)

Foto: Unsplash

Fondată în sudul Statelor Unite sub numele de Huff Daland Dusters, compania a operat inițial avioane agricole. Patru ani mai târziu, a preluat numele Delta Air Service și s-a extins treptat până a devenit una dintre cele mai mari companii aeriene din lume în ceea ce privește numărul de pasageri, cu 141,6 milioane de călători în 2022.

​8. AIR SERBIA (1927)

Foto: Unsplash

Descendentă a două foste companii aeriene naționale iugoslave, a început în 1927 sub numele de Aeroput și a continuat ca Jat Airways în 1948. După destrămarea Iugoslaviei, Jat a devenit compania aeriană națională a Serbiei. În 2013, Etihad a cumpărat o cotă de 49% din acțiunile sale și, ca parte a rebrandingului, a preluat numele Air Serbia.

​9. IBERIA (1927)

Foto: Unsplash

Înființată ca o firmă privată, compania spaniolă a beneficiat de sprijin din partea statului în primii ani de existență, transportând poșta pe calea aerului între Madrid și Barcelona. După războiul civil, a devenit în totalitate proprietate de stat, iar în 1946 a devenit prima companie aeriană care a operat zboruri între Europa și America de Sud. Iberia a fost privatizată din nou în 2001, iar din 2010 are proprietari comuni cu British Airways.

+1. BRITISH AIRWAYS (1919 sau 1974)

Foto: Unsplash

Compania aeriană numărul unu din Marea Britanie a fost creată în 1974 prin fuziunea a patru companii: British Overseas Airways Corporation, British European Airways, Cambrian Airways și Northeast Airlines. Cu toate acestea, centenarul lor a fost sărbătorit în 2019 pentru a marca istoria companiilor aeriene predecesoare. Potrivit gigantului corporatist, totul a început la 25 august 1919, când primul zbor internațional regulat din lume a decolat cu un singur pasager între Londra și Paris - marcând astfel nașterea nu doar a British Airways, ci și a aviației comerciale internaționale.

AMI MÉG ÉRDEKELHET