De ce trebuie să ridici jaluzelele la aterizare? Regulile de securitate ale companiilor aeriene explicate

Chiar trebuie să activezi "modul de zbor" înainte de decolare? Am întrebat experții.

Foto: Shutterstock


Pentru a-ți reaminti de ce sunt importante orientările de siguranță ale companiilor aeriene, am vorbit cu echipajul companiei aeriene și cu experți în siguranță pentru a afla câteva dintre motivele care stau la baza acestora.

​De ce trebuie să ai scaunul în poziție verticală la decolare și la aterizare?

Foto: Shutterstock

Personalul companiilor aeriene le cere pasagerilor să își țină scaunele în poziție verticală pentru decolare și aterizare, deoarece acestea sunt momentele în care este cel mai probabil să treci printr-o situație de urgență, având puțin timp să te pregătești. În cazul unei aterizări de urgență sau a unei evacuări de urgență, scaunul în poziție verticală îi ajută pe cei din spatele tău să se ridice rapid de pe locurile lor. De asemenea, dacă te asiguri că tava ta este pusă la loc, ajută la menținerea drumului liber pentru tine și pentru ceilalți pasageri din rândul tău. Acesta este și motivul pentru care ți se cere să îți pui lucrurile sub scaunul din fața ta.

De ce trebuie să ridici jaluzelele de geam la decolare și aterizare?

Foto: Shutterstock

Motivele pentru care trebuie să ții jaluzelele geamului trebuie se să fie în poziție verticală la decolare și aterizare sunt mai puțin evidente, dar nu mai puțin importante. Aceste faze ale zborului sunt cele mai periculoase, iar jaluzelele deschise permit însoțitorilor de bord și pasagerilor să detecteze imediat orice problemă - cum ar fi un incendiu la motor - pentru a putea alerta cabina de pilotaj. În cazul unei evacuări de urgență, acestea permit, de asemenea, echipajului să vadă dacă este sigur să folosească ieșirea și permit agenților din exterior să evalueze situația din interiorul cabinei. În plus, permite ochilor tăi să se adapteze la lumina exterioară, astfel încât să poți vedea mai bine în timpul unei evacuări.

​De ce este redusă intensitatea luminilor înainte de decolare și aterizare?

Foto: Shutterstock

În cazul unei aterizări de urgență, avionul ar putea fi cufundat în întuneric.

"Luminile sunt diminuate pentru a ajuta la vederea pe timp de noapte în caz de evacuare", a declarat pentru Euronews instructorul și comisarul de bord Jodie Jarvis, formator în domeniul siguranței și al procedurilor de urgență. Aclimatizarea echipajului și a pasagerilor la lumina slabă asigură că aceștia vor putea vedea mai clar și vor putea evacua rapid aeronava.

De ce trebuie să-ți pui telefonul pe modul de zbor?

Foto: Unsplash

Înainte de 2013, dispozitivele, cum ar fi telefoanele mobile, trebuiau să fie oprite complet pentru decolare și aterizare. Cerința a fost apoi relaxată pentru a permite telefoanelor pe modul de zbor. Această regulă a fost introdusă inițial pentru că era posibil ca semnalele telefoanelor să interfereze cu semnalele radio din cabina de pilotaj și cu comunicarea interioară cu controlul traficului aerian. S-au efectuat teste riguroase, iar sistemele de zbor au fost proiectate pentru a depăși această amenințare.

Cu toate acestea, deoarece companiile aeriene operează cu multă precauție, cerința este încă în vigoare.

Este posibil ca o tehnologie nouă, netestată, să aibă în continuare un efect, astfel încât pasagerilor li se recomandă în continuare să respecte regula "modului de zbor" din motive de siguranță.

​De ce nu ar trebui să îți iei geanta în cazul unei evacuări de urgență?

Foto: Shutterstock

În afară de nevoia evidentă de a evacua cât mai repede posibil - mai exact în 90 de secunde - există și alte motive pentru care nu ar trebui să îți apuci geanta sau alte lucruri în timpul unei situații de urgență în avion. "În timpul unei evacuări, geanta ta ar putea ocupa spațiul pe care l-ar putea folosi o altă persoană și s-ar putea încurca, împiedica pe cineva, lovi pe cineva și perfora sau deteriora în vreun fel toboganul", spune Jodie Jarvis. Pasagerele care poartă tocuri înalte sunt, de asemenea, rugate să le scoată în cazul unei evacuări de urgență, din cauza riscului ca acestea să perforeze toboganul. De asemenea, nu este indicat să se poarte flip flop-uri pe un zbor, deoarece nu sunt cei mai rezistenți pantofi pentru o evacuare.

AMI MÉG ÉRDEKELHET