Spania va interzice anumite zboruri pe distanțe scurte

Guvernul din Spania a ajuns la un acord privind interzicerea zborurilor interne pe distanțe scurte în cazul în care există o conexiune feroviară care durează mai puțin de 2,5 ore.

Foto: Shutterstock


Pe lângă condiția de călătorie mai scurtă cu trenul, noua propunere a exclus de la interdicție zborurile către și dinspre hub-uri aviatice internaționale, precum Madrid. Planul este criticat de grupul ecologist spaniol Ecologistas en Acción, care a declarat că era "pur simbolic" din cauza aplicabilității sale limitate, deoarece doar un număr redus de rute ar fi fost afectate.

Foto: Facebook

În plus, asociația spaniolă a companiilor aeriene ALA a subliniat că, acolo unde a fost posibil, "în ultimii ani, pasagerii au trecut deja de la avioane la trenuri". Potrivit președintelui asociației, Javier Gándara, până la 80% din rutele interne spaniole sunt acum operate cu trenul, iar în cazul Madrid - Valencia, peste 90% dintre călători iau deja trenul în loc de avion. Ecologistas en Acción a realizat în octombrie 2023 o cercetare care a arătat că până la 35% din zborurile interne ale Spaniei ar putea fi înlocuite cu trenul, ceea ce ar duce la o reducere cu 10% a emisiilor de carbon ale țării, adică aproximativ 300.000 de tone mai puțin pe an. Cu toate acestea, analiza s-a axat în principal pe zborurile spre și dinspre Madrid, care este puțin probabil să fie afectate de noua propunere, deoarece Madridul este un hub internațional.

Foto: Facebook

Conform Colegiului Inginerilor de Aeronave, interdicția ar duce la o reducere de doar 0,06% a emisiilor țării.

Cu toate acestea, efectul exact al interdicției nu poate fi încă determinat, deoarece inițiativa mai trebuie să treacă prin mai multe etape de amendamente înainte de a fi votată de Senat. Până atunci, rămâne neclar câte rute vor fi afectate, la fel și cantitatea de emisii economisite sau potențialul impact asupra turismului.

Foto: Shutterstock

În premieră pentru Uniunea Europeană, Franța a restricționat anul trecut zborurile foarte poluante pe distanțe scurte. Potrivit acestei prevederi, este interzisă lansarea zborurilor care pot fi înlocuite cu o călătorie cu trenul de cel mult două ore și jumătate. În primă fază, interdicția afectează trei zboruri de la aeroportul Paris Orly spre Nantes, Lyon și Bordeaux, deoarece există legături feroviare adecvate din capitala Franței către aceste trei orașe. O dată cu îmbunătățirea serviciilor feroviare, și alte rute aeriene pot înceta: între Paris Charles de Gaulle și Lyon sau Rennes, precum și cele între Marsilia și Lyon.

AMI MÉG ÉRDEKELHET